Porterhouse steak met gegrilde asperges
Barbecue Marq aan het woord: Een porterhousesteak is een heerlijk en populair stuk vlees dat gesneden wordt van de lendewervel van een rund. Het is eigenlijk een combinatie van twee steaks in één: de t-bonesteak en de ossenhaas. De porterhouse onderscheidt zich van de t-bonesteak door een groter gedeelte ossenhaas te bevatten. Aan één kant van de T-vormige bot bevindt zich het malse en smaakvolle vlees van de ossenhaas, terwijl aan de andere kant het sappige vlees van de lendewervel zit. Het is een favoriet onder steakliefhebbers vanwege de combinatie van malsheid en smaak. In dit recept ga ik het vlees eerst pekelen met wat zout (dry-brining), daarna langzaam garen en als laatste afgrillen. Ondertussen maak ik ook gegrilde asperges. Een heerlijke maaltijd bij elkaar
Dit gerecht is voor 4 personen. Het heeft een voorbereidingstijd van 4 uur en een bereidingstijd van 45 minuten.
Benodigdheden
- Rekje voor vlees op te leggen
- Kernthermometer
- Theedoek of aluminiumfolie
Ingrediënten
- 1 Porterhouse steak
- Keukenzout
- Versgemalen zwarte peper
- Olijfolie
- 1 kg witte asperges
Bereiding Porterhouse steak met gegrilde asperges
- Haal het vlees uit de koeling en verpakking. Dep goed af met keukenpapier en snijd eventueel overtollig vet weg. In verband met een gelijkmatige garing van het vlees is het goed om te checken of het vlees overal even dik is.
- Zout het vlees royaal in aan alles kanten en leg het 4 uur terug in de koeling, het liefst op een rekje waarbij aan de onderkant nog lucht kan.
- Schil de asperges ondertussen.
- Maak de barbecue aan met een setup voor indirecte hitte op 107-127 graden Celsius.
- Gaar de steak tot een kerntemperatuur van 44 graden Celsius. Haal hem van de barbecue af en houd hem warm.
- Maak de barbecue aan met een setup voor directe hitte op 225 graden Celsius.
- Doe wat olijfolie, peper en zout over de asperges en grill ze boven het vuur af. Prik met de thermometer in de asperges om te voelen of ze al zacht zijn.
- Haal de asperges van de barbecue en houd warm.
- Grill nu de steak af tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius.
- Laat de steak 5 minuten rusten onder bijvoorbeeld een theedoek.
Smakelijk!