Recepten met Kip
Met kip kan je werkelijk alle kanten op. Ik ga het cliché hier niet noemen, maar sappige burgers, worsten draaien, roken en dan koud voor beleg op broodjes en in salades gebruiken, het heerlijke hartige knapperige velletje, hot and fast grillen of vullen en paneren.... het kan echt allemaal met kip! Niet voor niets hebben wij dan ook lekker veel recepten met Kip!
Gerookte Marokkaanse kefta’s
Rendang van sukade met naanbrood en raita
Gerookte beef Stroganoff met runder sucade
Spatchcock chicken stoofpot met Maiskip
Reebout met peer in rode wijn
Marokkaanse koriander lams spiesen
TexMex taco’s met Black Angus Bavette steak en salsa
Gerookte pulled chicken salade
Gegrilde lamsspiesen in yoghurtmarinade
Dry aged entrecote met zelfgemaakte chimichurriboter
Kip in je recept is mager en gezond
Kip is een uitstekende keuze voor magere gerechten. Het vlees bevat weinig vet en zit boordevol eiwitten, dus bijvoorbeeld goed voor je spierherstel en groei. Kip is ook een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals selenium en fosfor. Selenium is een spoorelement dat als antioxidant werkt. Het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Daarnaast helpt selenium zware metalen uit de voeding minder schadelijk te maken. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Fosfaat is weer nodig voor de energiehuishouding, de goede werking van spieren en zenuwen en voor de aanmaak van botten. Nou daar heb je het, meer kip in je dieet!
Kip kan bij alle recepten
Kip is een veelzijdig stukje vlees dat bijna in elk recept kan worden gebruikt. Of je nu van roerbakgerechten, lichte salades of sappige burgers houdt, kip past in al deze gerechten. Van Aziatisch tot Mediterraans, van gemarineerd tot gekruid, kip is de ideale basis. De verschillende delen van de kip worden ook vaak in uiteenlopende recepten gebruikt.
Onze favoriete recepten met Kip
Wij hebben hier recepten met broodjes, op de BBQ en uit de oven en een paar springen er toch steeds weer uit voor ons! We delen graag welke recepten met kip wij het best vinden:
- Caesar Salade met gegrilde kippendijen
- Griekse kippendij van de BBQ met yoghurtsaus en rijst
- Kip burger met kalkoen pastrami
- TexMex Griddle Faijtas met kippendijen
- Gevlinderde kip citroen van de BBQ met amandelen
Bereidingswijzen voor verschillende delen van de kip
Elk deel van de kip heeft zijn eigen unieke smaak en textuur. Of je nu kiest voor kipfilet, kippendij, kippenvleugels of een hele kip, het is belangrijk om de juiste bereidingswijze te kiezen. Over het algemeen kun je zeggen dat vette delen van de kip zich beter lenen voor hot and fast en magere delen voor low and slow. Denk aan sappige kipfilet in een zacht gegaarde ovenschotel Kip Parmezaan met rode saus, maar kipfilet werkt gepaneerd ook weer goed als schnitzel! Kippendijen zijn vetter en gebruik je dus goed op de BBQ, in kruiden of gemarineerd op je sateh. Delen met vel trekt de marinade minder in en kun je beter kruiden of gebruiken met een plakkerige saus, waar delen zonder vel zich erg goed laten marineren. Kip zonder vel neemt de smaak goed op!
Hoe gaar moet je kip zijn?
Waar ander vlees soms een beetje rose mag, brengt dat voor kip en kalkoen meer gezondheidsrisico's met zich mee. Je kunt daarom het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar, maar dat wat eventueel risico's met zich mee brengt is dan dood. De kip is dan nog wel sappig. Hoger wordt droger
Hoeveel kip heb je nodig per persoon
Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 150-200 gram kip per persoon aan te houden. Dit kan variëren afhankelijk van het recept en de eetlust van je gasten. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele botjes die in de kip zitten.