Nacho's schotel met pulled pork van de BBQ
Wanneer je gekruid vlees een dag langer koel bewaard, is het nog smaakvoller! Dat is ook de gedachte van onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq. Nu alleen nog een Mexciaans tintje er aan toevoegen en je bent klaar! Marc aan het woord:
Gisteren heb ik een enorme portie pulled pork gemaakt, heerlijk! Maar het is natuurlijk te veel voor het gemiddelde gezinnetje. Wat ik altijd doe is het vlees dat ik niet direct gebruik, vacumeren en in de diepvries bewaren. Wat óók kan is direct de dag erna deze lekkere nacho pulled pork schotel maken, hiermee kun je lekker Mexicaans genieten met vrienden en familie. Van oorsprong is de nacho schotel een Tex-Mex gerecht dat zowel als hoofdgerecht als bijgerecht wordt geconsumeerd. Het gerecht is genoemd naar een Mexicaanse ober die Nacho werd genoemd. De basis wordt gevormd door tortillachips, met jalapeños en kaas. Daarna zijn er vele varianten op verzonnen. Mijn nacho schotel is met pulled pork en barbecue saus. Ik maak er een verse guacamole bij, doe er zure room bij en een lekker fris Sangriaatje (voor de oplettende lezer: Sangria is Spaans ;-). Geniet er van!
Het gerecht is voor 4 porties en heeft een voorbereidingstijd van 15 minuten en een bereidingstijd van 15 minuten.
Ingredienten nacho's schotel
- 200 gram tortillachips
- Blikje mais (uitgelekt)
- 1/2 rode ui
- Potje Jalapeños (hoeveelheid naar eigen smaak)
- Je favoriete BBQ saus
- 400-500 gram pulled pork uit recept broodjes Whiskey pulled pork
- 100 gram versgeraspte cheddar
- 200 gram geraspte emmentaler
- 2 lente-uitjes
- 20 cherry tomaatjes in stukjes gesneden
- Verse koriander blaadjes
- Potje zure room
Ingredienten zelfgemaakte guacamole
- 2 avocado’s
- Sap van een limoen
- Bosje koriander
- 4 tenen knoflook
- 4 cherrytomaatjes
- Versgemalen zwarte peper
- Zout
Bereiding nacho's schotel met pulled pork van de BBQ
- Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig indirect. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de heat deflector gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur naast de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 175-200 graden. Als je lui bent, zou je dit natuurlijk ook gewoon in de oven kunnen bereiden, maar ik vind het meer charme hebben op de barbecue.
- Neem een grote skillet, aluminiumbak of ovenschotel en leg er 200-250 gram tortillachips in. Ik heb hier een vrij grote skillet voor nodig.
- Ik snijd de cherrytomaatjes, de lente-ui en de rode ui in stukjes. Ik laat de maïs en de jalapeños uitlekken.
- Dan doe ik alles in de skillet: de mais, de rode uit, jalapenos naar wens, de pulled pork, de lente-uitjes en de tomaatjes. Met mijn handen meng ik het wat door elkaar.
- Dan doe ik de barbecuesaus erop, dat mag best ruim. Ik gebruik zelf de Sweet Baby Rays saus. Dan doe ik de emmentaler erop en rasp de cheddar eroverheen. Als laatste leg ik een paar blaadjes koriander op de schotel.
- De schotel kan nu 20-30 minuten op de hete barbecue. Je moet zelf even in de gaten houden wanneer de kaas mooi gesmolten is en het geheel niet aan het verbranden is.
- In de tussentijd maak ik de guacamole. Ik pers de limoen, snijd de avocado in stukjes, snijd de knoflook en de cherrytomaatjes. Dit kan best grof want alles gaat in de staafmixer.
- Dan doe ik alles in de mixerbeker: avocado’s, limoensap, koriander, knoflook, tomaatjes. Ik ga er even met de staafmixer door totdat ik een mooi papje heb. Dan proef ik en voeg naar smaak peper en zout toe. Je kan de pit van de avocado erin leggen, zo wordt de guacamole niet bruin.
- Ik serveer de schotel na 20-30 minuten met de guacamole, de zure room en een kannetje sangria.
- Smakelijk!