Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Iberico spareribs met een tuinkruiden knoflook dip van Grillfun

Iberico spareribs met een tuinkruiden knoflook dip van Grillfun

Grillfun maakt vrijwel alles zelf, dat is natuurlijk de fun in Grillfun .. geef hem wat mooie Iberico spareribs en dan maakt hij daarbij een homemade zoete knoflook chili rub, zoete sticky mopsaus met een tuinkruiden knoflook dip en wat krijg je dan?! ... juist fingerlicking gooood ribzzzzz!

Iberico Spareribs van de BBQ

Het barbecue seizoen gaat weer beginnen voor de meesten en dan kunnen spareribs natuurlijk niet ontbreken! Ribben komen in verschillende dikten, maar ik pas hierop de methode aan. Met onderstaande beschrijving blijven de spareribs lekker mals. Kook ze niet voor, zodat het vlees de structuur blijft behouden.

Ingrediënten

Ingrediënten dry rub (genoeg voor twee Iberico spareribs)

  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1 ½ el citroenpeper
  • 1 el gerookte paprika
  • ½ el selderij blad (mild & zoet)
  • ½ el knoflookpoeder
  • ½ el chilipoeder

Ingrediënten lak saus

  • 250 ml tomatenketchup
  • 25 ml Worcestersaus
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1 el pittige mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 100 ml water

Ingrediënten dipsaus

  • 125 ml crème fraiche
  • 125 ml mayonaise (ik gebruikte Zaanse)
  • 3 el verse peterselie
  • 2 el verse bieslook
  • ½ rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • zout en versgemalen peper

Bereiding dry rub / spareribs

Deze dry rub is precies genoeg voor 2 spareribs, heb je meer spareribs? Pas dan de verhouding aan van de ingrediënten.

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  2. Verwijder het vlies aan de achterzijde van de spareribs door met een mes erover te steken zodat deze loskomt. Trek daarna het gehele vlies er in één keer af.
  3. Rub de spareribs minimaal 2 uur van te voren in maar het liefste natuurlijk de avond ervoor.
  4. Verpak de spareribs met vershoudfolie en leg ze terug in de koeling.

Bereiding dipsaus

Maak de saus pas net voordat de spareribs klaar zijn i.v.m. de kleur van de rode uien.

  1. Snipper de rode ui en hak de peterselie en bieslook fijn.
  2. Neem een kom en voeg hierin de crème fraiche en mayonaise samen en roer deze goed door elkaar.
  3. Pers nu een halve citroen uit boven de saus en let op dat er geen pitjes in komen.
  4. Roer alles goed door elkaar en voeg daarna de rode ui, peterselie, bieslook en geperste knoflook toe.
  5. Voeg zout en versgemalen peper toe naar smaak en roer alles weer door elkaar. Proef en breng verder op smaak.

Barbecue

  1. We gaan de spareribs bereiden volgens de 3-2-1 methodiek, maar afhankelijk van de dikte van de spareribs kun je dit aapassen naar 2-2-1. Voor deze spareribs heb ik 3-2-1/2 gedaan.
  2. De spareribs gaan lang op de barbecue en daarom heb ik gebruik gemaakt van kokosbriketten, maar je kunt natuurlijk ook normale gebruiken of houtskool in het geval van bijvoorbeeld een kamado.
  3. Steek de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van rond de 110 graden.
  4. Leg de spareribs op het rooster boven het indirecte gedeelte van de barbecue en voeg rookhout toe. Kies voor een zoet hout zoals kersen of appel en niet voor een houtsoort met een te zwaar aroma.
  5. Na drie uur is het tijd om de spareribs in te pakken met aluminiumfolie en vergeet niet om een kop (250 ml) appelsap toe te voegen. (Wat ook heel lekker is cola of doctor pepper). We gaan de spareribs nu stomen in vocht. Zelf leg ik altijd twee spareribs op elkaar tijdens het stomen. De keteltemperatuur moet altijd rond de 110 graden blijven.
  6. Nu is het tijd om de lak saus te maken gezien we twee uur moeten wachten.
  7. Neem hiervoor een pan en zet deze op het fornuis en voeg alle ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.
  8. Breng de saus aan de kook en laat deze ongeveer 10 minuten zachtjes koken. De saus kan pittig zijn door de mosterd, echter dit valt altijd mee op de spareribs.
  9. Na 2 uur kunnen de spareribs worden uitgepakt. In de verpakking zit natuurlijk veel vocht wat brandwonden kan opleveren. Ik knip daarom altijd eerst een stukje uit de aluminiumfolie en schud het vocht eerst in een bakje.
  10. Leg de spareribs nu voor ongeveer 30 minuten terug op de barbecue boven het indirecte gedeelte en strijk ze iedere 10 minuten in met de lak saus.
  11. Nu is het dan eindelijk tijd om te proeven en lekker te gaan smullen.

Deze Iberico ribben werden bij mij vergezeld door een mooie Trappistes Rochefort 10. Dit is het zwaarste bier van de brouwerij en deze heeft zoete aroma's van o.a. choclade, fruit en karamel. Past er dus goed bij! Succes met het maken, groetjes Grillfun