Lamskebabs op zelfgemaakt flatbread met munt yoghurt citroensaus
Grillfun is geïnspireerd door de zomer! Dat betekent mooie kleuren en frisse sauzen. Neem bijvoorbeeld dit recept voor Lamskebabs ... mmmmm. Grillfun aan het woord:
Dit is voor mij toch echt wel een super lekker favoriet zomergerecht. Ik maak het als lunch of voor een lichte avond maaltijd. De kleuren springen er gewoon uit en je gasten zullen versteld staan dat je dit op tafel zet en alles zelf hebt gemaakt. Wat ook leuk is aan dit gerecht is dat het echt zo eenvoudig is, dat het bijna niet mis kan gaan.
Ingrediënten lamskebabs
- 500 gram lamsgehakt
- Geraspte citroen schil van ½ citroen
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl chillipoeder
- paprikapoeder (gerookt)
- zout en versgemalen peper
- 2 teentjes knoflook
- tl verse tijm
Ingrediënten vulling en flatbread
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 220 ml yoghurt
- Snufje zout
- Griekse yoghurt
- Baby sla
- ½ granaatappel
- platte peterselie
- verse munt
- 1 wortel
Bereiding flatbread
- Neem een kom en doe de yoghurt er in samen met het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout. Kneed het geheel totdat je een mooi deeg hebt en voeg eventueel een klein beetje bakmeel toe als het deeg te nat is.
- Het deeg hoeft niet te rijzen en is direct klaar voor gebruik. Maak mooie gelijkmatige bolletjes en je kunt het brood nu bereiden op diverse manieren.
- Je kunt ze uitrollen op een werkblad op bloem en vervolgens in een pan bakken met olijfolie. Op deze manier blijven ze plat en je kunt ze vervolgens oprollen.
- Voor de kommetjes die ik maakte heb ik een aluminiumkom genomen en deze op de barbecue gelegd en vervolgens het uitgerolde deeg erover heen gelegd. Op deze manier krijg je een kommetje, maar zo direct op de bbq kunnen ze wel snel verbranden dus let goed op.
- Ze plakken niet aan de kom door de hitte, haal ze na ongeveer 2 minuten eraf. Gaar ze nog even verder boven het indirecte gedeelte van de barbecue door het deksel te sluiten met een temperatuur van rond de 180 graden. Laat ze er niet te lang in want dan worden ze hard.
Voorbereiding lamskebabs en yoghurtsaus
- Doe het gehakt in een kom en pers twee teentjes knoflook bij het gehakt.
- Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan het gehakt behalve het gerookte paprikapoeder en meng alles goed door elkaar.
- Voeg zout en versgemalen peper toe op gevoel, maar wees niet te zuinig.
Kleine tip: Wanneer je het gehakt goed hebt gemengd is het slim om even een klein balletje te maken en die in een pan te bakken zodat je weet of de smaak naar je wens is - Dek het gehakt af en zet deze ongeveer een uur in de koeling.
- Neem metalen spiesen of saté stokjes (die moet je wel eerst 10 minuten in het water leggen). Kneed het gehakt om de spiesen en bestrooi ze aan beide zijden met gerookt paprikapoeder.
- Neem een kom en voeg hier ongeveer 10 eetlepels Griekse yoghurt aan toe.
- Snipper een aantal blaadjes munt en voeg deze samen met citroensap, zout en versgemalen peper toe aan de yoghurt en roer alles goed door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak.
- Maak de wortel schoon en rasp deze en haal de pitten uit de granaatappel voor een heerlijke bite in het gerecht.
- Was de sla of neem een zak gemengde sla, maar die kun je vaak ook beter nog even wassen ;-)
Barbecue kan aan
- Maak de barbecue aan en zorg voor een directe en indirecte zone van rond de 180 graden.
- Leg de lamskebabs boven het directe gedeelte voor ongeveer 2 minuten per zijde tot het vlees loslaat van het grillrooster.
- Verplaats de lamskebabs naar het indirecte gedeelte van de barbecue en wacht tot de kerntemperatuur rond de 71 graden is.
- Neem het flatbread en vul deze met de sla, wortel, peterselie en leg de lamskebab erop en maak het af met de Griekse yoghurt en strooi als laatste de granaatappelpitten erover.
Nu is het tijd om te genieten en veel succes met het maken, groetjes Grillfun