6 verschillende (Ham)burger recepten van de BBQ met eenvoudige toppings
Wij zijn dol op Hamburgers, daarom hebben wij er ook zo veel en kun je ze zo groot of klein laten portioneren als jij wilt! Onze huisblogger Grillfun is ook gek op burgers. Daarom heeft hij speciaal voor ons 6 verschillende Hamburgers gemaakt. Dat wordt nog lastig kiezen! Grillfun aan het woord:
Burgers wie is er niet gek op zou ik zeggen! Wij eten regelmatig een burger en het is altijd super gaaf om een mooie combinatie te verzinnen. Iedereen heeft zo zijn eigenvoorkeur bij ons waardoor ik vaak diverse sauzen en toppings maak zodat iedereen zijn eigen burger kan samenstellen. Het is ook super leuk voor op een feest. Iemand gaat burgers grillen en bacon en misschien wat toppings zoals gekarameliseerde uien. De rest kun je overlaten aan de gasten.
Tegenwoordig zie je veel mega hoge burgers die je eigenlijk niet normaal kunt eten. Op de foto ziet het er natuurlijk super gaaf uit, maar praktisch is het niet. Daarom heb ik in dit recept normale burgers gemaakt die je gewoon normaal kunt eten. Je moet dit recept ook vooral zien als inspiratie zodat je zelf mooie combinaties kunt maken met de diverse burgers die verkrijgbaar zijn in de onlineshop. Er zijn 12 verschillende patties verkrijgbaar, en in dit recept heb ik zes combinaties gemaakt met diverse patties van 150 gram. Je kunt het gewicht van de burger makkelijk zelf bepalen en zijn verkrijgbaar in het gewicht van 100 tot 250 gram. De patties waren perfect voor het formaat bun dat ik gebruikte. Wanneer je de patty uit de verpakking haalt kun je deze natuurlijk nog altijd vormen naar het formaat broodje dat je gaat gebruiken. Zoals je kunt zien op de foto’s heb ik overal het zelfde broodje gebruikt. Het is natuurlijk ook lekker om juist te variëren met het soort broodje. Er zijn genoeg broodjes verkrijgbaar van een Kaiser broodje, Italiaanse bol tot een hamburgerbroodjes. Ik had voor dit recept zelf brioche broodjes gemaakt. Combineer en zoek jou lekkerste combinatie want dat maakt koken of grillen zo leuk.
Kaas
Op een goeie burger zit natuurlijk kaas. Wanneer je door de supermarkt loopt of als je naar een kaasboer gaat zie je zoveel soorten en smaken. In onderstaande recepten maak ik gebruik van drie soorten kaas. Natuurlijk de Cheddar kaas die heel vaak word gebuikt maar ook een blauwe schimmel kaas en mozzarella. Waar je op moet letten bij de keuze is dat je een kaas gebruikt die kan smelten want niet alle kazen smelten even gemakkelijk. Een kaas die niet smelt kan natuurlijk ook, zoals een old Amsterdam. Zelf vind ik Cheddar het lekkerste op een burger maar dan moet je wel echte kopen en niet die per stuk in plastic verpakt is. Tegenwoordig is deze ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Wanneer je naar een kaasboer gaat vind ik het persoonlijk altijd super om te praten over wat je gaat maken. Hij heeft de kennis van de soorten kaas die hij verkoopt. Vertel wat voor soort vlees je gaat gebruiken en er kunnen geweldige combinaties ontstaan. Denk bij een burger naast bovenstaande soorten aan een provolone, gorgonzola, münster en bijvoorbeeld camembert.
Burger recepten
In onderstaande beschrijvingen kun je alle toppings en sauzen die ik heb gebruikt vinden. De verhoudingen in de recepten zijn voor ongeveer 2 burgers. Ga je meer burgers maken? Pas dan de verhouding aan naar het aantal dat je gaat bereiden. Naast de foto’s van de burgers zie je hoe ik ze heb opgebouwd en vindt je de overige ingrediënten die zijn toegepast.
Toppings voor de Hamburgers
Tomaten salsa
- 1 tomaten
- 1 bosui
- 1 limoen
- Zout en peper
- Snijd de tomaat fijn in kleine blokjes en snijd een halve bosui in ringen. Meng alles door elkaar met het sap van 1 limoen en breng op smaak met zout en peper.
Gesmoorde whiskey uien
- 1 dikke ui
- klontje boter
- scheut olijfolie
- 10 gram fijne suiker
- Whiskey
- Snijd de ui door de helft en vervolgens in ringen.
- Zet een skillet op het vuur of gewoon een pan op het fornuis met dikke bodem. Smelt een klontje boter met een scheut olijfolie in de pan en voeg de uien toe samen met een flinke scheut whiskey.
- Breng het aan de kook en roer alles goed door elkaar.
- Zet het vuur nu lager en voeg de suiker toe en blijf roeren tot de uien mooi verkleurd zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Komkommer zoetzuur
- 1 komkommer
- ½ rode peper
- 50 ml azijn bijvoorbeeld rijstazijn
- 1 eetlepel suiker
- Snijd de komkommer in dunner repen of in dunne plakjes met een kaasschaaf of dunschiller.
- Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snipper de rode peper fijn.
- Zet een pan op het vuur en voeg hierin de rode peper, azijn en suiker.
- Los de suiker op in de azijn door het heel even te laten koken.
- Gier het mengsel over de kommer en laat afkoelen.
Gebakken champignons
- 100 gram champignons
- 1 sjalot
- Olijfolie
- 1 tenen knoflook
- Zout en peper
- Maak de champignons schoon en snijd ze in repen. Snipper de knoflook en de sjalot.
- Zet een skillet op het vuur met wat olijfolie en bak de uien met de knoflook heel even.
- Voeg de champignons toe en breng op smaak met zout en peper.
Sauzen voor de Hamburgers
Aioli mayo
- 3 eetlepels mayo
- 1 teentjes knoflook
- Neem een kom en voeg hierin 3 eetlepels mayo en pers een teentje knoflook erin.
- Roer alles goed door elkaar en dek de kom af met vershoudfolie tot gebruik.
Big mac saus
- 3 eetlepels mayo
- 2 eetlepel ketchep
- 1 eetlepel piccalily
- 1 theelepel wittewijnazijn
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- Neem een kom en voeg hierin alle bovenstaande ingrediënten.
- Roer alles goed door elkaar en proef of je de verhouding lekker vindt breng eventueel verder op smaak door de verhouding aan te passen naar jou wens. Dek de kom af met vershoudfolie tot gebruik.
Roquefort crème
- 2 eetlepels roquefort
- 4 eetlepels crème fraiche
- Zout en peper
- Neem een kom en voeg hierin de roquefort met de crème fraiche.
- Roer alles goed door elkaar en proef of je de verhouding lekker vindt breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Dek de kom af met vershoudfolie tot gebruik.
Chili Mayo
- 3 eetlepels mayo
- 1 eetlepel sweet chilisaus
- ½ theelepel sambal oulek
- Neem een kom en voeg hierin 3 eetlepels mayo de sweet chilisaus en de sambal.
- Roer alles goed door elkaar en proef of je de verhouding lekker vindt. Dek de kom af met vershoudfolie tot gebruik.
(Ham)Burgers
Iberico burger
- Tomaat
- Gebakken Champignons
- Cheddar
- Iberico patty
- Krulsla
- Broodje
Grain fed burger
- Gesmoorde whiskey uien
- Bacon
- Avocado
- Blauwe kaas
- Grain fed patty
- Veldsla
- Aioli
- Broodje
Kalfsburger
- Tomaten salsa
- Mozzarella
- Kalf patty
- Rucola
- Chili mayo
- Broodje
Bacon Beef burger
- Augurk
- Tomaat
- Roma sla
- Cheddar
- Bacon beef patty
- Bigmac saus
- Broodje
Black Angus burger
- Gebakken Champignons
- Blauwe kaas
- Black Angus patty
- Rucola
- Roquefort cremé
- Broodje
Kipburger
- Komkommer zoetzuur
- Gegrilde gele paprika
- Kip patty
- Krulsla
- Aioli mayo
- Broodje
Bereiding
- Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een dome temperatuur van rond de 200 graden.
- Leg de burgers op een gietijzeren rooster om mooie grillmarks te krijgen op de burger.
- Grill beide zijden van de burgers ongeveer 2 minuten tot het vlees loslaat van het rooster en sluit de deksel van de barbecue.
- Verplaats ze nu even naar het indirecte gedeelte en leg de kaas op de burger zodat deze kan smelten. Controleer de kerntemperatuur van de burger voordat je deze eraf haalt. Ieder soort vlees kan een andere kerntemperatuur hebben van medium tot well done.
- Snijd de broodjes open en bestrijk ze met olijfolie en grill ze heel even boven het directe gedeelte.
- Nu alles klaar is kun je starten met het bouwen van de burger.
Succes met het maken, Groetjes Grillfun