English pie: pastei van rundersukade en een winterstout
Kerst vieren op zijn Engels doe je met deze smaakvolle pie met rundersukade. Huisblogger Grillfun aan het woord:
Een typisch Engels gerecht is gestoofd vlees in een pastei. Om er toch een Nederlands tintje aan te geven maakte ik gebruik van een Winterstout van bierbrouwer Duits & Lauret, wat één van mijn favoriete bieren is in de winter. Wil je zelf een ander bier proberen dan kan dat natuurlijk maar neem vooral een donkerbier. Het bier gaat namelijk de smaak bepalen van het gerecht.
We gebruiken in dit gerecht sukade wat ideaal is om te stoven tot het uit elkaar valt. Het vlees wordt vooral als stoofvlees gebruikt, maar is ook aan één stuk prima te bereiden op de barbecue als steak.
Het mooie aan dit gerecht is dat je de hele dag lekker bezig bent met de barbecue. Vooral aan het begin en aan het einde. Doordat je kamado de temperatuur mooi stabiel houd kun je ook andere dingen doen. Voor kerst is het ook een ideaal hoofdgerecht gezien je het vooraf kunt maken en als de gasten er zijn kun je de pastei maken en deze op de barbecue bereiden of gewoon in de oven plaatsen op 190 graden.
Ingrediënten English pie: pastei van rundersukade en een winterstout
- 1 kg sukade
- 3 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 wortels boter
- 2 stengels bleekselderij
- 2 fles winterstout of andere donkerbier
- 1 ei
- 250 gram champignons
- Verse rozemarijn
- 200 gram geraspte goudse kaas
- 2 volle eetlepels bloem
- 500 gram kant en klare roomboterbladerdeeg
- zout en versgemalen peper
- olijfolie
Voorbereiding
- Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn.
- Schil de wortels en maak de bleekselderij schoon en hak deze fijn.
- Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
- Haal de sukade uit de koeling en snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
Bereiding pastei vulling
- Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is. Plaats nu de Dutch Oven op ring in je Kamado Joe en sluit de deksel tot de dome een temperatuur aangeeft van rond de 150 graden.
- Open de kamado en schenk een flinke scheut olijfolie in de Dutch Oven en bak de ui ongeveer 10 minuten tot de ui verkleurd is.
- Voeg nu de knoflook, klont boter, wortel, champignons en bleekselderij toe, en roer alles goed door elkaar. Wacht even een minuut of twee en voeg daarna het vlees , rozemarijn en wat zout en ongeveer een theelepel versgemalen peper toe.
- Bak het vlees rondom bruin in een minuut of 5 en roer dan de bloem door het mengsel. Bak de bloem heel even mee.
- Haal de Dutch Oven uit de kamado en plaats de plate setters en het rooster in de onderste positie. Plaats de Dutch Oven op het rooster en schenk het bier in de dutch oven.
- Leg de deksel op de dutch oven en breng het bier aan de kook. Nu kun je de dome sluiten en de ventilatie schuiven iets verder dicht zetten zodat de temperatuur omlaag gaat naar rond de 120 graden. Het bier moet rustig pruttelen maar niet te hard koken. Je kunt na een uur eens kijken hoe het gaat en door de saus roeren. Laat het geheel ongeveer 2,5 tot 3 uur sudderen tot het vlees gaar is.
- Controleer na 2 uur de dikte van de saus en verwijder anders de deksel van de Dutch Oven zodat de saus kan indikken. De saus moet dik zijn gezien we een pastei maken. Hiervoor mag de saus niet te vloeibaar zijn.
- Haal de Dutch Oven uit de barbecue en laat de pastei vulling iets afkoelen.
- Voeg nu de helft van de kaas toe en roer alles goed door elkaar. Let op: Na de bereiding de kamado niet doven maar controleer of er voldoende houtskool inzit en breng hem naar een temperatuur van rond de 190 graden.
Bereiding pastei van sukade
- Neem een taartvorm voor de pastei en vet deze in met boter.
- Verdeel de bladerdeeg over de bodem en laat deze iets over de rand steken.
- Schep de vulling in de taartvorm en verdeel de rest van de kaas erover.
- Klop een ei los en bestrijk hiermee de rand van het deeg.
- Leg de andere bladerdeeg op de pastei en maak er iets creatiefs van door bijvoorbeeld met een mes een ruitpatroon erin te maken. Ga niet met het mes door de deeg. Rol de zijkanten op naar binnen en bestrijk het geheel met het ei.
- Plaats de roosters in de bovenste positie van jou kamado en zet de taartvorm erin. Sluit nu de deksel voor 45 minuten tot de pastei mooi van kleur is geworden.
- Haal de pastei van de barbecue en serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree en erwten. Persoonlijk zou ik er gewoon een donkerbier bij drinken maar een goed glas rode wijn die lekker vol is kan natuurlijk ook.
Succes met het maken, groetjes Grillfun