Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen
Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft voor dit winterse weer een ouderwets stoofpotje met Iberico varkenswangen voor ons bereid.
Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees. Ons favoriete bier deze winter is toch wel de la Chouffe N’ice, daarom dat ik dit bier ook gebruikte om deze stoofpot te maken. Ik combineerde het stoofpotje met gestoomde aardappels, peterselie en zeezout. Uiteraard dronken we er een ook Chouffeke bij! Veel plezier met maken!
Het gerecht is voor 4 porties en heeft een bereidingstijd van 2 uur.
Ingredienten
- 1000 gram Iberico varkenswangen
- 3 uien
- 300 gram winterpenen
- 300 gram pastinaak
- 2 laurierblaadjes
- 2x 330 ml Chouffe N’ice
- 40 gram roomboter, ongezouten
- Paar eetlepels tarwebloem
- Peper
- Zout
- Rub voor varkensvlees, ik gebruikte Honey Killer Bee Rub van Kosmos
Bereiding Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen
- Maak de barbecue aan voor direct op een temperatuur van 150 graden.
- Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de penen en de pastinaak in stukjes.
- Haal de varkenswangetjes uit de koeling, verwijder de vliezen en losse stukjes vet.
- Rub de wangetjes met de gekozen rub.
- Voeg één blokje hickory hout toe aan het vuur en grill de varkenswangetjes totdat ze een mooie kleur van buiten hebben.
- Haal dan de wangetjes van de barbecue. Snijd ze in kleinere blokjes en rol ze door de bloem.
- Zet de gietijzeren ketel op het vuur en laat deze warm worden.
- Voeg boter toe en fruit de ui.
- Voeg dan het vlees toe, de wortel, de pastinaak, het bier, de bouillon en het laurierblad. Laat 1u stoven op een dikke 100 graden.
- Kijk na een half uur of je nog genoeg vocht/saus hebt, voeg anders nog wat bier toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Haal het laurierblad uit de stoofpot.
Smakelijk!