Iers runderstoofpotje met Black Angus in Guinness bier
Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq gaat op de Ierse toer met zijn stoofpotje met groenten en aardappels. En o ja vergeet het Guiness bier er niet bij! Marc aan het woord:
Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Hoe goed kan het leven zijn? Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één. Een éénpansgerecht dus. Uiteraard serveerde ik er een lekkere pint Guinness bij voor het echte Ierland gevoel.
Het gerecht is voor 6-8 personen, heeft een voorbereidingstijd van 45 minuten en een bereidingstijd van 2,5 uur.
Ingredienten
- 750 gram aardappels in blokken gesneden
- 500 gram wortel
- 3 pastinaken
- 1 courgette
- 2 prei
- 2 grote uien
Ingredienten vlees
- 1000 gram Black Angus sucadelappen
- 3 tl paprikapoeder
- 5 el bloem
- 75 gram boter
Ingredienten stoofpotje met Guinness bier
- 3 flesjes Guinness bier
- 2 takjes tijm, blaadjes er vanaf ritsen
- 3 laurierbladeren
- 3 el platte peterselie, fijngehakt
- Zwarte peper
- Zout
Bereiding Iers runderstoofpotje met Black Angus in Guinness bier
- Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
- Begin met het wassen, snijden en schillen van de groente en de aardappels. Allen in wat grovere blokken.
- Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 150 graden Celsius.
- Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
- Voeg de bloem en het paprikapoeder samen.
- Snijd het vlees in blokken van ongeveer 3x3 cm.
- Rol het vlees door de bloem en het paprikapoeder.
- Zet een gietijzeren ketel of dutch oven op de barbecue.
- Smelt de boter in de ketel.
- Bak de buitenkant van het vlees aan, dit kost ongeveer 10 minuten.
- Haal dan het vlees uit de ketel en bak de ui in het vleesvocht, dit kost ook ongeveer tien minuten. Zorg dat de ui niet verbrandt.
- Laat de temperatuur wat zakken, tot zo’n 120 graden.
- Voeg het vlees weer toe aan de ketel, inclusief vocht.
- Voeg dan 2 flesjes bier toe en wacht tot het gaat koken. Roer ondertussen wat door.
- Voeg dan de laurierbladeren toe en de blaadjes van de takken tijm.
- Laat zeker een uur pruttelen. Houd goed in de gaten of er niet te veel vocht wegkookt. Dat kan gebeuren omdat gietijzeren ketels niet helemaal dicht zijn en daardoor het vocht wegkan. Laat de temperatuur iets zakken of voeg nieuw bier toe.
- Breng de saus op smaak met peper en zout als het vlees mals is. Bij mij was dat na 1,5 uur.
- Voeg dan alle groenten toe. Laat nog 3 kwartier sudderen.
- Check of de aardappels gaat zijn en er voldoende peper/zout in zit.
- Serveer het gerecht in een diep bord met een pint Guinness.
Smakelijk!