Hooigerookte Black Angus Cheddar burgers
Onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft nooit standaard recepten! Zo ook dit recept: Hooigerookte Black Angus Cheddar burgers. Burgers met een mooi rood gerookt randje. Marc aan het woord:
Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi. Zorg dat je voor de bereiding vers en ook schoon hooi hebt zonder bestrijdingsmiddelen en dergelijke, je gaat het immers eten. Zorg er ook voor dat je na het koken een douche neemt, roken met hooi ruikt enorm. Dat in voorzorg genomen hebbende, is hooiroken een fantastische manier om een immens lekkere rooksmaak aan je hamburger toe te voegen. Let eens op het mooie rode rookrandje op de foto’s! Verder laat ik je natuurlijk vrij om je toppings naar hartenlust aan te passen.
Voor deze burger koos is Black Angus gehakt met een vlees/vet verhouding van 80/20. Het vlees heeft van zichzelf al een heerlijk pure smaak. Ik mengde er cheddarkaas doorheen die tijdens het grillen lekker smelt.
Het gerecht is voor 10 personen, heeft een voorbereidingstijd van 1 uur en een bereidingstijd van 1 uur.
Ingredienten broodjes
- 10 broodjes
- Tomaat
- Eikenbladsla
- Barbecuesaus
- Rode ui
Ingredienten vlees
- 2000 gram Black Angus gehakt
- 5 plakken cheddar kaas
- Verse zwarte peper
- Vers gemalen zeezout
Extra ingredienten
- 2 grote handen vol hooi
Bereiding hooigerookte Black Angus Cheddar burgers
- Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier.
- Voeg naar smaak peper en zout toe, let op, het gehakt heeft zelf een hele mooie smaak dus doe er niet te veel op.
- Snijd de cheddar kaas in kleine blokjes een meng dit door het gehakt.
- Maak 10 burgers van elk 200 gram.
- Laat de burgers een aantal uur opstijven in de koelkast.
- Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 100 graden Celsius.
- Leg de hamburgers op het rooster en voeg het hooi toe aan de kolen.
- Knijp de luchtaan- en afvoer eventueel zodat de barbecue wat rustiger rookt.
- Laat het hooi helemaal uitroken, dit kan 15-20 minuten duren.
- Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius.
- Snijd ondertussen de rode ui in ringen.
- Grill de hamburgers tot een kerntemperatuur van 53 graden.
- Fruit gelijktijdig de ui.
- Bouw de burger op met sla, tomaat, burger, rode ui en je favoriete barbecuesaus.
Smakelijk!