Zacht oosters buikspek
Buikspek is eigenlijk een zonde, maar kijk naar onderstaande foto's en dan weet je ook dat je dit niet kunt laten staan! Barbecue Marq aan het woord:
Goed gemaakt buikspek is een topper. Het heeft een heerlijke varkensvlees smaak, die erg lijkt op die van pulledpork, maar heeft extra vet. Deels gesmolten zorgt dit voor een superzacht stukje vlees. Het heeft van zichzelf niet zo een heel uitgesproken smaak. Dan komt de creativiteit om de hoek en voegen we er zelf smaken aan toe. Dit keer een zachter Oosterse variant gebaseerd op ketjap manis en sojasaus, niet te pittig maar wel goed op balans qua zout en zuur. Het gerecht is heerlijk met wat gegrilde groenten, zoals broccoli en wat rijst. Je kan de saus achteraf ook nog op de rijst doen. Laat het smaken want het is weer een topper!!
Het gerecht is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 24u uur en een bereidingstijd van 5 uur.
Ingredienten glaze
- 1/2 mespunt pikant paprikapoeder
- 1/2 tl zwarte sesamzaadjes
- 1/2 el knoflookpoeder
- 1/16 cup limoensap
- 1/8 cup honing
- 1/2 tl sesamolie
- 50 ml ketjap manis
- 25 ml soyasaus
Ingredienten vlees
- 1 kilogram buikspek zonder zwoerd
Ingredienten rub
- ½ el zwarte peper
- ½ el keukenzout
- ½ el knoflookpoeder
- ½ el uienpoeder
- 3 el cassonadesuiker
Overige ingredienten
- 1 tl zwarte sesamzaadjes
- 75 ml appelsap
Bereiding van het zacht oosters buikspek
- Bereid de rub door alle ingrediënten onder het kopje ‘rub’ met elkaar te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren.
- Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
- Rub het vlees door een gelijkmatige laag rub aan alle kanten van het vlees aan te brengen. Duw het een beetje aan. Je kan eventueel het vlees insmeren met mosterd of olijfolie om het beter te laten plakken voordat je de rub erop doet.
- Wikkel het vlees in vershoudfolie en laat het 24 uur in de koeling marineren.
- Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een Kamado maak je gebruik van de heatdeflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. (Pellet)smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 110 graden Celsius.
- Nu gaan je roken. Gebruik niet te veel rookhout. Het is de bedoeling dat je een dun lijntje rook uit je barbecue hebt komen. Dit moet constant en voor langere tijd zijn. Dikke rookwalmen zijn niet de bedoeling. In dit geval gebruikte ik hickory. Afhankelijk van het type barbecue is het handiger om blokken of snippers te gebruiken. Rook op een temperatuur van ongeveer 110 graden Celsius. Voeg je rookhout toe.
- Rook het vlees 2u lang. Haal het dan van de barbecue af.
- Leg het vlees in een aluminiumbakje, voeg het appelsap toe en dek af met aluminiumfolie. Laat zeker 2u garen.
- Prik na 2u in het vlees. Als het zo zacht is als boter, dan kun je verder, anders wacht je nog een half uur.
- Bereid de laksaus door alle ingrediënten onder het kopje ‘glaze’ met elkaar te mengen in een kom, in te koken en goed door elkaar te mengen. Dit kan je 25 minuten kosten. Voeg als laatste de sesamzaadjes toe.
- Haal dan het vlees uit het bakje en leg het weer op het rooster. Lak het vlees en laat 10 minuten garen. Herhaal dit 3 keer.
- Haal het dan van de barbecue af en geniet ervan!
Smakelijk!