Lamsrackjes op Griekse wijze van de BBQ
Onze goede vriend van DeVleesboerderij.nl Marc Lechanteur heeft een heerlijk Grieks hoofdgerecht gemaakt! Marc aan het woord:
Dit is het laatste recept van mijn serie van 5 Griekse recepten. Het moet de kroon zijn op de serie, vandaar de lamskroon. Het doel is verfijnd vlees zoals lam op een Griekse wijze klaar om te maken, zonder dat de kruiden te veel overheersen zodat je het lekkere vlees blijft proeven. Ook de tzatziki maken we niet op de reguliere manier, ik pof de knoflook van de tzatziki van de voorgestelde verklaring deze zacht en een beetje zoet wordt. Zo krijg je een heerlijke zachte tzatziki. Ik maak er wat krieltjes bij en het gerecht is compleet.
De totale bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 1 uur en 30 minuten.
Vlees
Ingredienten kruidenmix
- 4 tl gedroogde oregano
- 4 tl gedroogde tijm
- 2 tl gedroogde peterselie
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 3 tl komijn
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl koriander
- 2 tl zeezout
Ingredienten Tzatziki
- 1 knoflook
- 350 gram Griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 1 eetlepel olijfolie
- Halveer plantenvers dille
- Sap van een halve biologische citroen
- Peper en zout
- 2 Lamsrack , ongeveer 750-1000 gram
Bereiding lamsrackjes op Griekse wijze
- Ik maak de BBQ in orde voor indirect (en later direct) op een temperatuur van 160 graden.
- Ik begon met het maken van de tzatziki. Ik maak een speciale variant met een hele knoflook erin.
- Ik doe de schil van de knoflook af, waardoor de knoflooktenen wel nog aan de bol blijven zitten. Dan snijd ik het topje van de knoflook af, stemmen alle tenen opengaan. Dit moet je met een scherp mes doen.
- Ik wikkel de bol in aluminiumfolie en leg deze een half uur indirect op de BBQ als deze op temperatuur is.
- Dan neem ik een kom, doe daar de yoghurt in, de olijfolie en pers een verse halve citroen uit.
- Ik snijd de dille en voeg deze toe.
- Ontschil ik de komkommer en snijd zoom doormidden.
- Ik maak platte plakken van de komkommer met een dunschiller. De kern houd ik over, dit is te nat.
- Ik leg de plakken komkommer op een theedoek en masseer het vocht eruit. Samen voegen ik de komkommer toe aan de kom.
- Als de knoflook klaar is knijp ik deze uit de tzatziki en maak de tzatziki op smaak met peper en zout. De knoflook is anders heet ;-)
- Hierna koel ik de tzatziki. Je zal straks proeven dat de warme knoflook een hele zachte smaak heeft die mooi verleden bij de subtiele smaken van het lam.
- Ik haal de twee lamsracks uit de koeling. Ik heb mooie vlezige rackjes gekregen van Texels lam, van de De Vleesboerderij. Ze hebben ook nog een mooie vetkap.
- Ik dep de lamsrackjes droog met keukenpapier.
- Dan maak ik de kruidenmix. Voeg alle ingrediënten toe voor dek kruidenmix bij elkaar en meng goed door. Plet met een vijzel.
- Doe de kruidenmix over de lamsrackjes, verdeel hem goed, ook de binnenkant en de zijkanten.
- Laat de racks op vermeld komen
- Bereid de barbecue voor met een zone voor directe hitte en indirecte hitte, ongeveer 150 graden keteltemperatuur is een mooie temperatuur. Ik kies voor een indeling waardoor ik aan twee kanten direct vuur heb en in het midden indirect.
- Doe aluminiumfolie om alle botjes heen
- Grill dan de lamsrackjes aan beide kanten waardoor er een mooi grillpatroon ontstaat
- Verwijder dan de aluminiumfolie
- Vouw de botjes van de twee rackjes mooi in elkaar, staan ze rechtop en laat de rackjes garen tot een kerntemperatuur van 53 graden, mag mag je een paar graden minder of meer (kwestie van smaak)
- Haal de lamsrackjes van de barbecue
- Nog 10 minuten af onder aluminiumfolie
Smakelijk!