Indische Spareribs met zelfgemaakte mopsaus van de BBQ
De Indische keuken is erg populair in Nederland, zo ook Spareribs waar je alle kanten mee op kunt. Daarom heeft onze huisblogger Grillfun heeft in dit recept de spareribs gekruid met een een Indische zelfgemaakte mopsaus. Grillfun aan het woord:
Je kunt naar mijn idee nooit genoeg sparerib recepten hebben op je website. Dit keer een Indische variant door het gebruik van diverse kruiden. Met het warme weer op komst leek het mij een prima gerecht voor de lente.
Volgens Wikipedia is de Indische keuken een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken. Toen ik dit las bedacht ik me gelijk wat heeft dit recept nu hiermee te maken. Het ligt aan de samenstelling van de kruiden. In de Indische keuken zijn namelijk de smaken aangepast naar de smaken van Europeanen. Je kunt het vergelijken met als je naar de Chinees gaat in Nederland en naar een Chinees restaurant in China. Het zijn twee werelden van verschil omdat de smaken van de gerechten totaal anders zijn.
Bij mij thuis zijn we gek op dit soort smaken en eten daarom ook bijna nooit iets uit de Nederlandse keuken. Wij eten misschien 1 keer per kwartaal een stamppot en gekookte aardappelen zijn in onze keuken niet te vinden ;).
Ik ben benieuwd wat je vindt van deze sparerib variant met een Indische tint.
Ingrediënten 4 personen
- 2 á 3 spareribs
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 theelepel 5 spices kruidenpoeder
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels zout
Ingrediënten mopsaus
- 100 ml ketjap
- 50 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel sambal
- ½ citroen
- 1 theelepel gember
Voorbereiding Spareribs
- Meng alle ingrediënten voor de dry-rub door elkaar in een kom.
- Verwijder het vlies aan de onderzijde van de spareribs door met de achterkant van een lepel eronder te wippen. Op deze manier kun je makkelijk het vlies verwijderen.
- Wrijf de spareribs in met de dry-rub aan beide zijden.
- Dek de spareribs af met vershoudfolie en zet ze minimaal 2 uur in de koeling. Het liefste voorzie ik ze van een rub een nacht van te voren. Op deze manier trekken de kruiden lekker in het vlees.
Bereiding Spareribs
- Maak de barbecue aan en zorg voor een temperatuur zone om indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 110-130 graden.
- Leg wat rookhout op de briketten of kolen en leg de spareribs boven het indirecte gedeelte op het rooster. Sluit de deksel en wacht gedurende 3 uur. In de tussen tijd is het belangrijk om de temperatuur van de ketel in de gaten te houden.
- Na drie uur is het tijd om de spareribs in te pakken in aluminiumfolie. Tijdens dit proces voegen we wat vocht toe in de pakketjes zodat het gaat stomen. Je kunt hiervoor een beetje appelsap gebruiken maar dit keer voegde ik een beetje cola toe.
- Sluit de deksel en wacht nu ongeveer 1,5 tot 2 uur. Dit is een beetje afhankelijk van hoe jij ze graag eet. Ik heb zelf de spareribs na 1,5 uur uit de folie gehaald omdat ik ze zo het liefste eet, maar je kunt ook nog ½ uur wachten.
- Nu is het tijd om de saus te maken. Schenk de olijfolie en ketjap in een pan en zet deze op het vuur.
- Pel de knoflook en pers deze in de saus, knijp de ½ citroen uit boven de pan en rasp de gember.
- Voeg als laatste de sambal toe en roer alles goed door elkaar, en breng de saus rustig aan de kook. Laat het even koken en zet het vuur dan klein. De saus moet warm blijven want anders wordt deze te plakkerig.
- Haal de spareribs uit de folie en leg ze terug op het rooster boven het indirecte gedeelte.
- Strijk de spareribs in met de mopsaus om de 15 minuten. Doe dit twee keer en haal de spareribs van de barbecue na 30 minuten. Heb je dikbevleesde ribben? Laat ze dan nog wat langer op de barbecue liggen.
Succes met het maken, groetjes Grillfun