Varkenshaassaté met nassi en zelfgemaakte satésaus
Op je verjaardag wil jij je gasten verwennen met lekker eten, maar het moet ook makkelijk zijn. Daarom heeft onze huisblogger Grillfun weer een lekker recept gemaakt. Kijk hoe Grillfun zijn verjaardag invult! Grillfun aan het woord:
Een complete maaltijd van de barbecue is het liefste wat ik maak. Met deze varkenshaassaté, nasi en zelfgemaakte satésaus heb je een geweldig gerecht wat je kunt serveren. Dit recept heb ik helaas niet zelf bedacht en daarom gaat alle eer naar mijn vrouw die dit regelmatig voor ons maakt. Het grote verschil is dat ik het bereid op de barbecue buiten en zij lekker in de keuken. Het is ook een ideaal gerecht voor tijdens een verjaardag. Bereid alles goed voor en maak vooral genoeg voor al je gasten. Bij ons wordt het regelmatig gemaakt tijdens een verjaardag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de varkenshaas te vervangen door kipfilet. De marinade blijft gewoon hetzelfde, of maak een combinatie van varkenshaassaté en saté van kipfilet. Marineer ze wel apart en niet in dezelfde kom. Op deze manier kunnen je gasten kiezen of ze liever saté eten van varkenshaas of kipfilet.
Ingrediënten 4 personen
- 500 gram Brabants varken - Varkenshaas
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels ketjap
- 1 theelepel chilli vlokken
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel sambal
- snufjes gemalen koriander zaad
- 1 theelepel geraspte gember
- zout en versgemalen peper
- 1/2 theelepel paprika poeder
Ingrediënten Satésaus
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ liter water
- 2 ½ eetlepel maïzena
- 2 eetlepels ketjap
- 1 ½ theelepel sambal
- snufje kerriepoeder
- 1 theelepel paprika
- 3 eetlepels pindakaas
Ingrediënten Nasi
- 150 gram rijst
- 1 bakje ham
- bami pakket 400 gram
- 100 gram taugé
- zakje nasikruiden (let op; geen poeder)
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels ketjap
- 1 theelepel sambal
Voorbereiding Varkenhaassaté
- Het lekkerste is om de varkenshaas een avond van te voren in de marinade te zetten.
- Haal de varkenshaas uit de koeling en snijd deze in blokken van ongeveer 4 cm. Ik heb liever wat grotere stukken maar het mag natuurlijk ook kleiner.
- Neem een kom en voeg hierin alle ingrediënten voor de marinade.
- Pel de knoflook en pers deze uit in de marinade.
- Roer alles goed door elkaar en voeg daarna de blokken varkenshaas toe. Roer nogmaals alles goed door elkaar en dek de kom af met vershoudfolie.
- Plaats de varkenshaas terug in de koeling voor minimaal 2 uur en het liefste een hele nacht.
- Haal de varkenshaas een uur voor gebruik uit de koeling en rijg deze aan satéstokjes. Wanneer je houtenstokjes gebruikt kun ze het beste even een half uur in water leggen voor gebruik.
Bereiding Satésaus
- Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn.
- Zet een pan op het vuur en smelt een klontje boter.
- Voeg de ui en de knoflook toe, en fruit deze even aan.
- Neem het water en roer de maïzena erdoorheen en schenk deze in de pan met de ui en knoflook.
- Voeg alle overige ingrediënten toe met uitzondering van de pindakaas, en breng het geheel aan de kook.
- Wanneer het water kookt haal je de pan van het vuur en voeg je de pindakaas toe en roer je alles goed door elkaar.
- Als het goed is heb je nu een mooie satésaus voor bij de nasi en varkenshaassaté.
- Wanneer de saus te dik is kun je er een beetje water aan toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
- Je kunt de saus warm houden door deze op laag vuur te laten staan maar let op dat hij niet meer gaat koken.
Bereiding Nasi en Varkenshaassaté
- Neem een kommetje en voeg hierin de nasikruiden, ketjap en sambal en voeg hier kokend water aan toe. Het mengsel moet net onder staan met heet water.
- Zet een pan op het vuur en breng deze aan de kook. Voeg de rijst toe en kook de rijst tot deze gaar is.
- Snijd de ham in kleine blokjes.
- Nu kun je de nasi bereiden in een wok op de barbecue of net zoals ik boven op de OFYR. Je kunt de nasi natuurlijk ook gewoon binnen bereiden in de keuken.
- Maak de OFYR aan en zorg ervoor dat de bakring goed heet is. Plaats de verhoging bovenop de OFYR en plaats hierop de wok.
- Leg de varkenshaassaté op de bakring en grill deze tot ze gaar zijn.
- Schenk het kruidenmengsel in de wok en voeg de blokjes ham toe. Bak deze heel even en voeg vervolgens het bami pakket toe.
- Wok de groenten tot ze gaar zijn en voeg de losgemaakte rijst toe met de kerriepoeder.
- Roer alles goed door elkaar en wok als laatste de taugé heel even mee.
- Serveer de nasi met de varkenshaas en de zelfgemaakte satésaus.
Succes met het maken, groetjes Grillfun