Skirt steak van de BBQ met zelfgemaakte taco’s en guacamole
Onze huisblogger Grillfun maakt het liefste alles zelf vers klaar. Zo ook bij dit recept waar hij zelfgemaakte marinade, taco's en guacamole maakt. Het kan niet op! Grillfun aan het woord:
Jaja, dit is echt een zomerrecept en voor sommige een gerecht dat ze iedere dinsdag maken! Taco’s maar dit keer met een heerlijk gemarineerde Skirt steak van de barbecue natuurlijk. Niet alleen het vlees gaan we grillen maar de taco’s gaan we natuurlijk ook zelf maken. Het is helemaal niet moeilijk en natuurlijk super gaaf om ze zelf eens te maken. De taco’s worden gevuld met gemengde sla, snack tomaten omdat ze lekker zoet zijn en de skirt steak natuurlijk in een lekkere frisse en pittige marinade. Om het af te maken voegen we er nog een salsa aan toe en guacamole. Serveer er een lekker bier bij en jou maaltijd is compleet.
In het recept kun je lezen dat we de tortilla’s zelf maken. Een tortilla en taco zijn hetzelfde alleen wordt de tortilla gevuld met wat je maar wilt en gevouwen. Wanneer je dit hebt gedaan heb je een taco. Om de tortilla te maken heb ik tarwemeel gebruikt maar je kunt natuurlijk ook maismeel gebruiken. De taco’s die je in de supermarkt krijgt zijn vaak hard en krokant. Het grappige is dat dit eigenlijk helemaal geen taco’s zijn volgens Mexicaanse begrippen. In Mexico noemen ze dit een Tostada. Zo zie je maar dat benamingen kunnen veranderen van gerechten als het naar een ander land gaat.
Ingrediënten marinade
- 1 Skirt steak van 1 kg
- 1 jalapeño peper
- verse koriander
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroen
- olijfolie
- ½ theelepel komijn
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel peper
Ingrediënten voor 8 taco’s
- 300 gram tarwemeel
- 3 eetlepels olijfolie
- 120 ml lauwwarm water
- ½ theelepel zout
Ingrediënten guacamole
- 2 rijpe advocado’s
- 1 teentje knoflook
- 1 limoen
- 1 jalapeño peper
- 1 komkommer
Ingrediënten salsa + overige
- bosje verse koriander
- olijfolie
- 2 ingelegde jalapeño pepers (uit pot)
- ½ rode ui
- 1 limoen
- snack tomaten omdat ze lekker zoet zijn
- gemengde sla
Voorbereiding marinade
- Neem een schaal waar de skirt steak inpast om te marineren. Door de lengte van dit stuk vlees kun je het vlees dubbel vouwen en dan marineren of door de helft snijden zodat het vlees ook makkelijk op de barbecue past.
- Snijd de jalapeño peper in ringen en laat de zaadjes zitten, snipper de knoflook teentjes.
- Neem de schaal en schenk een flinke scheut olijfolie erin.
- Voeg vervolgens de jalapeño peper, knoflook, het sap van 1 citroen en de kruiden toen en meng alles goed door elkaar.
- Leg het vlees erin en haal deze door de marinade. Dek af met vershoudfolie en zet terug in de koeling voor minimaal 2 uur maar het liefste een nacht.
Voorbereiding taco’s
- Het makkelijkste is om een kom te nemen en hierin het bloem te doen samen met het water, olijfolie en zout.
- Meng alles met een vork door elkaar en kneed het deeg daarna soepel. Wanneer het deeg niet soepel wordt kun je wat water toevoegen tot je een mooi soepel deeg krijgt. Als het deeg te nat is voeg je een beetje bloem toe.
- Leg het deeg in de kom en dek het af met een theedoek en laat 30 minuten rusten.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Dit kun je doen door er een worst van te maken en vervolgens in acht gelijke stukken te snijden.
- Rol met een deegroller het deeg tot een ronde tortilla van ongeveer 12 tot 15 cm. Je kunt ook een ronde vorm nemen zodat de tortilla mooi rond wordt maar zoals je kunt zien is het mij ook niet echt gelukt om ze mooi rond te krijgen. Het is een kwestie van oefenen maar smaakt er niet minder door. Je kunt de tortilla’s op elkaar stapelen met bakfolie tussen de tortilla’s. Leg ze niet op elkaar omdat ze dan aan elkaar gaan plakken.
Bereiding guacamole
- Snijd de guacamole in de lengte door de helft en verwijder de pit. Haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
- Neem een kom en voeg hierin het vruchtvlees met het sap van 1 limoen.
- Snijd een stuk van de komkommer van ongeveer 2 centimeter en snijd deze in super kleine blokjes.
- Snipper de jalapeño peper en pers het teentje knoflook en voeg deze toe aan het mengsel samen met de komkommer.
- Prak met een vork het vruchtvlees en meng alles goed door elkaar.
- Dek af met vershoudfolie en zet weg tot gebruik.
Bereiding salsa
- Snipper de ui en de ingelegde jalapeño pepers, en snijd de koriander fijn.
- Schenk ongeveer twee eetlepels olijfolie in een kommetje en voeg hierin de ingrediënten samen met het sap van 1 limoen.
- Meng alles goed door elkaar en zet weg.
Bereiding Skirt steak taco’s
- Haal de skirt steak een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
- Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats eventueel het rooster of zoals ik het rack om een dutch oven of wok te plaatsen. De skillet past hier perfect in.
- Plaats de skillet boven het vuur en laat deze goed heet worden.
- Leg de tortilla erin en bak deze aan beide zijden voor ongeveer 1 minuut tot je ziet dat deze wit wordt en dat er bruine vlekjes ontstaan. Haal de tortilla uit de skillet en vouw deze dubbel zoals een taco. Wanneer je dit niet doet en de tortilla laat afkoelen kun je deze niet meer dubbel vouwen zoals een taco. Het is dus belangrijk dat je dit direct doet als deze nog warm is.
- Bak alle taco’s en zet ze klaar om straks te vullen.
- Plaats het rooster in de onderste positie of zoals ik eentje laag en eentje hoog.
- Leg de skirt steak op het rooster en grill deze aan beide zijden boven directe hitte tot deze mooi verkleurd is.
- Grill de skirt steak tot een kerntemperatuur van 54 graden en leg het vlees hierna op een houtenplank onder een schone theedoek. Laat het vlees nu 10 minuten rusten en begin met de voorbereiding voor de taco’s.
- Vul de taco’s met de sla en snijd de tomaten in kleine blokjes en leg deze op de sla.
- Snijd het vlees in reepjes of blokjes maar doe dit 90 graden op de draad. Dit wil zeggen dat je het vlees het beste kunt snijden in vier stukken en dan 90 graden op de draad. Wanneer je een blokjes structuur ziet in het vlees heb je het goed gedaan.
- Vul de taco’s met het vlees en vervolgens met de salsa en de guacamole.
- Nu heb je mooi gevulde taco’s met skirt steak.
Succes met het maken, groetjes Grillfun