In bier gemarineerde Black Angus Jodenhaas met tomatensalsa
Vriend van De Vleesboerderij Grillfun bereidde deze Black Angus Jodenhaas met een biermarinade! Jodenhaas is een heerlijk mals stuk vlees dat zich hier goed voor laat gebruiken. In dit recept heeft Grillfun gekozen voor een Leffe Tripel maar andere combinaties zijn natuurlijk mogelijk.
Ingrediënten Vlees
- 2x Black Angus Jodenhaas à 500 gr.
- 1x Leffe Tripel
- Takje rozemarijn
- ½ eetlepel zout
- 1x eetlepel peper
Ingrediënten Tomatensalsa
- 4x Tomaten
- 2x Gegrilde puntenpaprika’s
- ½ ui
- 2x eetlepels kappertjes
- Rasp van 1 citroen
- Verse koriander
- Tabasco
- Zout
- Peper
Black Angus Jodenhaas marineren
Neem een diepvries zak of een schaal en leg daarin de Jodenhaas. Voeg vervolgens het bier erbij, samen met de kruiden voor de marinade. Laat dit een dag staan in de koeling zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken.
Bereiding Tomatensalsa
Ontvel eerst de tomaten. De makkelijkste manier om dat te doen is om ze kort in kokend water te leggen. Maak aan de onderzijde van de tomaat twee klein sneetjes in de vorm van een kruis en leg dan de tomaten in kokend water en wacht tot het vel los komt. Haal dan het vel eraf. Laat ze even afkoelen en snij ze vervolgens in vieren om makkelijk de binnenzijde eruit te halen. Nu kun je de tomaten en de puntpaprika’s in blokjes snijden. Snipper vervolgens de halve ui en hak de kappertjes en de koriander fijn. Mix nu alles door elkaar en rasp de schil van de citroen erin. Breng het geheel op smaak met zout, peper en tabasco. Ik heb er 6 druppels tabasco in gedaan. Je kunt er ook eerst 2 à 3 in doen en het geheel even laten rusten in de koelkast en voordat het vlees klaar is nog even proeven en verder op smaak brengen. Op deze manier heeft het even de tijd om op smaak te komen. Je kunt er eventueel ook nog een beetje citroensap bij doen maar niet te veel.
Bereiding Black Angus Jodenhaas vlees
Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is door deze minimaal een uur voor het bereiden uit de koeling te halen. Verdeel de barbecue in twee zones, één voor direct en één voor indirect grillen. Leg de Jodenhaas op het rooster boven de kolen en schroei het vlees dicht op een hoge temperatuur: iedere zijde 1 à 2 minuten. Schroei de zijkanten ook even kort mee door het vlees vast te houden met een barbecue tang en met de zijkanten tegen het rooster te drukken. Verplaats het vlees nu naar het gedeelte zonder kolen en plaats in de kern van één stuk Jodenhaas een temperatuursensor. Sluit de deksel en wacht tot de Jodenhaas 54 graden is voor medium. Wikkel het vlees in zilverfolie en laat het nog 10 minuten rusten.
Pak een houtensnijplank en snij het vlees in mooie gelijke plakjes. Voorzie het eventueel nog van peper en leg de tomatensalsa over het vlees of ernaast op de snijplank. Combineer het eventueel met gebakken of gepofte aardappels. Nu kun je genieten van het heerlijk stukje vlees met een lekker biertje of een mooi glas rode wijn. Eet smakelijk...!