Tomahawk steak van Grillfun
Soms lijkt het ons echt een straf om een foodblogger te zijn zoals Grillfun. Bah bah ... moet je zulke mooie cuts vlees bereiden en er nog een foto van nemen ook!
Tomahawk steak
Een Tomahawk steak is een super mooi stuk vlees om te bereiden op de barbecue! Je hebt niets anders nodig dan het vlees, zout, versgemalen peper, rookhout en natuurlijk een barbecue. Doordat het vlees al zoveel smaak heeft is het niet echt nodig om deze te bereiden met allerlei kruiden. Lekker naturel, zonder te veel gedoe, indirect bereiden en daarna nog even afgrillen.
Ingrediënten
- 1 Tomahawk steak minimaal 1 kg
- zout
- rook hout (ik gebruikte whisky snippers)
Bereiding
- Haal het vlees minimaal een uur van te voren uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.
- Strooi na ongeveer een half uur flink wat zout korrels op het vlees aan beide zijden.
- Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen.
- Zorg dat de keteltemperatuur tussen de 150 en 160 graden is.
- Leg het vlees nu boven het indirecte gedeelte en voorzie deze van een kerntemperatuur meter.
- Voeg rookhout toe en sluit de deksel tot de kerntemperatuur van het vlees rond de 30 graden is.
- Draai het vlees nu om en sluit de deksel tot een kerntemperatuur van 50 graden.
- Haal het vlees van de barbecue en leg deze op een plank om even te rusten.
- Stook de barbecue even goed heet of zorg ervoor dat er een firestarter klaarstaat met gloeiende kolen.
- Is de temperatuur heet genoeg boven de kolen leg dan de tomahawk steak voorzichtig boven het directe gedeelte voor ongeveer een kleine minuut afhankelijk van hoe heet de kolen zijn.
- Draai de tomahawk steak om en grill deze zijde ook voor ongeveer een minuut.
- Haal de tomahawk steak van de barbecue laat deze nu minimaal 10 minuten rusten zodat de sappen opnieuw kunnen verdelen. Dit is heel belangrijk voor een mooie sappige steak!
Serveer tip: Snijd het vlees in mooie plakken en serveer het op een grote plank met bijvoorbeeld gevulde aardappelen en gegrilde champignons.
Succes met het maken, groetjes Grillfun!