Zomerse Panzanella met Kogelbiefstuk
In de zomer eet je graag wat minder zwaar, dus dat betekent maaltijdsalades! Wij vroegen daarom Grillfun een lekkere voor ons te bereiden. Grillfun aan het woord:
Een Panzanella is een traditionele Italiaanse salade met oud brood, tomaten, komkommer en basilicum en heerlijk fris die goed vult en wordt gegeten als maaltijdsalade. Nu maakte ik mijn versie van deze traditionele salade maar dan met een lekkere malse kogelbiefstuk en gegrilde groenten.
Ingrediënten
- 500 gram Kogelbiefstuk
- 1 knoflook
- verse tijm en rozemarijn
- 150 gr gemengde sla
- ½ komkommer
- 240 gr groene olijven
- 4 sneden oud brood
- 250 gr cherry tomaten
- pijnboompitten
- 1 gele paprika
- ½ courgette
- bakje mozzarella bolletjes
- parmezaanse kaas
- basilicumblaadjes
- olijfolie
- balsamico azijn
Voorbereiding
Maak de marinade minimaal twee uur van te voren.
- Pel de knoflook en snijd deze in fijne schijfjes.
- Snijd een handje vol met tijm en rozemarijn fijn.
- Snijd een halve komkommer in dunne reepjes.
- Schenk de olijfolie in een kom met fijn gesneden knoflook en verse tijm en rozemarijn en roer alles goed door elkaar.
- Leg de Kogelbiefstuk in de marinade en wrijf goed in met de marinade.
- Dek de Kogelbiefstuk af en leg deze in de koeling.
- Snijd de cherry tomaten en de olijven door de helft.
- Was de paprika verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in vieren.
- Snijd een halve courgette in vier plakken.
- Bestrijk de paprika en de courgette met olijfolie.en kruid met zout en versgemalen peper.
- Snijd het oud brood in een vierkante vorm en rasp de Parmezaanse kaas grof.
- Neem een kom voor de dressing voor de salade en schenk hierin 5 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn samen met fijn gesneden verse basilicumblaadjes.
Bereiding van de Panzanelle en Kogelbiefstuk
- Neem een pan en zet deze op het fornuis met een scheut olijfolie en bak het oud brood krokant.
- Bak hierna de pijnboompitten in olijfolie tot ze mooi verkleurd zijn
- Bak de courgette en de paprika of grill ze in een grillpan of barbecue tot ze beetgaar zijn. Verwijder het vel van de paprika’s en snijd ze in dunne plakjes samen met de courgette. Deze mogen koud worden geserveerd in de salade.
- Bak of grill de Kogelbiefstuk op hoog vuur aan beide zijden ongeveer 2 minuten.
- Bak deze daarna op laag vuur tot een kerntemperatuur van 54 graden voor medium of grill deze indirect tot deze kerntemperatuur.
- Laat het vlees nog een kleine 5 minuten rusten.
- Nu alles is bereid kan de salade worden gemaakt. Neem een groot bord te en plaats daarop de gemengde salade. Verdeel nu alle ingrediënten die zijn bereid en de mozzarella bolletjes en de Parmezaanse kaas. Laat je creativiteit los en maak er iets moois van en eindig met de gesneden kogelbiefstuk in bovenop de salade.
Serveertip: Serveer deze mooie salade met een heerlijke rode wijn en een rustiek brood met goede boter.
Succes met het maken, groetjes Grillfun!