Iberico burger met serrano ham en avocadocrème, afgetopt met gesmoorde uien in whisky-syrup
In het mooie Fort Lunet in Raamsdonkveer hadden wij onlangs samen met vrienden van DeVleesboerderij.nl een unieke BBQ met bierpairing. Daar maakte BBQ blogger Grillfun voor ons een burger met finesse. Werkelijk niets is gewoon aan deze burger en je moet dan ook echt zin hebben wat moois te gaan maken!
Alle BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Nathan Hak, bierjournalist voor BEERWULF.com, pairde daar een lekkere Breugem Saens Zoentje bij.
Ingrediënten voor 5 burgers
- 1 kg Iberico gehakt
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 4 theelepels paprikapoeder
- 3 teentjes knoflook
- Theelepel sambal badjak
- Zout en versgemalen peper
Overige Ingrediënten
- 5 harde maisbroodjes
- 2 avocado’s
- 50 ml appelsap
- Sap van een halve citroen
- 2 theelepels togarashi kruiden
- Zout en versgemalen peper
- 2 grote uien
- 2 Roma tomaten
- 1 sjalot
- Kansas City Red BBQ saus
- 10 plakjes Serranoham
- Sla
- Whisky • Whisky siroop
Voorbereiding
- Neem een kom en voeg hierin het gehakt samen met het de kruiden en meng alles goed door elkaar.
- Pak in een pan een klein beetje van het gehakt en kijk of de smaak goed is en kruid anders het gehakt bij naar de gewenste smaak.
- Neem een ring die even groot is als het broodje en stop hierin de bal gehakt en druk deze vervolgens aan. Haal de ring eraf en maak de burger iets platter.
- Leg de hamburger op een schaal en dek af met vershoudfolie en leg minimaal een half uur in de koeling.
- Snijd de tomaten in schijfjes en schenk er een beetje whisky over zodat de whisky in de tomaten kan trekken.
- Snipper de sjalot en snijd de grote uien in ringen.
- Snijd de avocado door de helft en verwijder de pit. Snijd vervolgens de avocado in blokjes en pureer deze samen met de appelsap, sap van een halve citroen, zout, versgemalen peper en de togarashi kruiden.
- Pureer tot de gewenste dikte en schenk er eventueel appelsap bij. De avocado crème moet een mooi glad geheel vormen.
Barbecue bereiding van de Iberico burger
- Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 200 graden.
- Gebruik een gietijzeren rooster voor mooie grill marks op de burger.
- Bak bijvoorbeeld in een skillet de Serranoham of gewoon direct op de grill. Hij hoeft niet krokant te worden zoals bacon.
- Zet een skillet boven het indirecte gedeelte en voorzie deze van olijfolie en de uienringen. Je kunt nu twee dingen doen om ze te karamelliseren namelijk een whisky siroop gebruiken of twee eetlepels bastaardsuiker toevoegen met een scheut whisky.
- Grill de burger aan beide zijden ongeveer 3 minuten indirect gezien iberico gehakt veel vet bevat is het beter om ze indirect te grillen.
- Sluit de deksel van de barbecue en wacht tot de burger een kerntemperatuur heeft van 68 graden. Draai de burgers wel om tijdens het bereiden.
- Snijd het broodje open en besprenkel de binnenzijde met een beetje olijfolie.
- Leg de opengesneden zijde van het broodje even kort boven het directe gedeelte van de barbecue.
- Vergeet niet om af en toe te roeren door de uien tot ze mooi verkleurd zijn.
- Bouw de burger door eerst onderzijde broodje, sla, serranoham, avocadocrème, barbecuesaus, gesnipperde sjalot, iberico burger, serranoham, avocadocrème rondom, in het midden de tomaat en als laatste de uien en de bovenzijde van het broodje.
- Steek er een prikker door op een gaaf mes zodat de burger niet kan omvallen.
Bij dit gerecht pairde Nathan een Breugem Saens Zoentje. Het vlaggenschip van de brouwerij, en al jaren een begrip onder de Breugem drinkers. Een goudamberkleurig bier, frisser dan een lentebock en minder bitter dan een IPA. Door het gebruik van Duitse, Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse hopvariëteiten springt er letterlijk een perzik- en citrus-fruitachtig karakter uit je glas. Lekker zoetig dus, wat perfect matcht met deze burger met hartige en zoete smaken!
Succes met het maken, groetjes Grillfun
Wat stond er bij de ultieme BierBBQ nog meer op het menu?
- Hickory gerookte lamsrack met een groene kruidenkorst en honingsaus
- Signature 'competition' 400 grams Black Angus Brisket Burger
- Caveman-style Tomahawk steak met rozemarijn, salie, knoflook en Argentijnse chimichurri
- Gerookte, lopende camembert met jalapeño en abrikozen marmelade
Hoe ben jij er de volgende keer bij?
Klinkt goed allemaal? Wil je er bij zijn?
Dat kan, we verloten uit alle onderstaande groepen totaal 10 kaartjes. Aan alles meedoen is dus meer kans ;-)
- Maak een account aan op onze website en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Deze verschijnt een aantal keren per jaar met aanbiedingen en mooie recepten.
- Like onze Facebook pagina
- Schrijf je in op de nieuwsbrief van BEERWULF.com vanaf het artikel 'Het ultieme BBQ en bier experiment. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je ook nog eens kortings coupons voor zowel BEERWULF.com als DeVleesboerderij.nl! Je moet even scrollen voor het inschrijfblokje ;-)
Bij BEERWULF.com ontvang je 7,50 korting bij een bestelling van 35,-. Bij DeVleesboerderij.nl 10% korting op je bestelling.