Cacciatore met kippendijen
In de Herfst is het vaak nog genieten van alle uurtjes buiten, dus een gerecht voor buiten. Maar ook prachtige kleuren aan de bomen, dus de kleuren in je gerecht kunnen daar niet aan onderdoen. Onze huisblogger Grillfun neemt jullie daarom mee naar Italië voor een heerlijk kleurrijk gerecht dat je buiten kunt maken! Grillfun aan het woord:
Cacciatore betekend jager in het Italiaans en de keuken verwijst het naar een maaltijd dat bereid is in “jager-stijl” met uien, kruiden, tomaten, vaak paprika’s en soms wijn.
Cacciatore wordt meestal gemaakt met gestoofde kip of zelfs met konijn. In dit gerecht neem ik jullie mee in mijn versie van dit mooie gerecht dat je ook heerlijk buiten kunt maken in een Dutch Oven. Maar ik maakte het nu lekker binnen in de oven en boven het fornuis.
Ingrediënten voor Cacciatore met kippendijen (4p)
- 1 kg kippendijnen
- 4 plakjes Parmaham
- ½ flespompoen
- 1 prei
- 4 zomerwortels
- 1 ui
- bakje kastanjechampignons
- 4 teentjes knoflook
- 2 blikjes gepelde tomaten
- 250 ml cabernet sauvignon
- Verse rozemarijn en tijm
- 2 laurierblaadjes
- potje kappertjes
- 500 g tagliatelle
Voorbereiding
- Pel de ui en knoflook en snipper deze in kleine stukjes.
- Was de prei met de wortels en snijd deze in plakjes.
- Snijd de pompoen door de helft en verwijder het zaad en verwijder de schil. Snijd de pompoen in hapklare blokjes.
- Maak de kastanjechampignons schoon en snijd deze in vieren.
- Hak de Parmaham in stukjes of reepjes maar niet te fijn.
- Hak de rozemarijn en tijm fijn.
Bereiding van de Cacciatore
- Verwarm de oven op 190 graden.
- Kruid de kippendijen met zout en versgemalen peper.
- Zet een grote ovenbestendige braadpan op middel heet vuur en bak hierin met een beetje olijfolie de kippendijen rondom bruin.
- Haal de kippendijen hierna uit de pan en leg ze tijdelijk in een schaal.
- Schud nu de uien met de knoflook in de braadpan op matig vuur en fruit ze gedurende vijf minuten aan.
- Voeg hierna de Italiaanse ham met de kruiden en de prei toe en roer regelmatig gedurende ongeveer 10 minuten.
- Leg nu de pompoen en de kippendijen in de pan en schenk de wijn erbij en laat de wijn even inkoken.
- Voeg de tomaten toe en breek ze met een houtenlepel.
- Vul een blikje voor de helft met water en schenk dit in de pan
- Breng het geheel zachtjes aan de kook en zet de pan voorzichtig in de oven en laat de cacciatore 1 uur stoven tot de saus mooi dik is geworden en de pompoen stukjes zacht en de kippendijen uit elkaar vallen.
- Kook ongeveer 10 minuten voordat het gerecht gaar is de tagliatelle.
- Voeg nu de kappertjes toen en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Serveer tip: Cacciatore serveerder ik samen met tagliatelle maar kan natuurlijk ook met een andere pasta. Vergeet niet om er brood bij te serveren om het helemaal af te maken.
Bier: BEERWULF.com zorgde ook dit keer weer voor een mooie bier match bij dit gerecht. Na het bereiden van dit gerecht ben ik de drie soorten bier gaan proeven en vond persoonlijk Steenbrugge Dubbel het beste er bij passen. Steenbrugge dubbel is een klassiek Belgische dubbel met tonen van karamel, toffe en gebrande mout. Dit bier is verrijkt met een Brugs kruidenmengsel en de nasmaak is te beschrijven als karamelzoet met een lichte bitterheid. Dit bier kun je het beste drinken met een temperatuur van 8 graden.
Succes met het maken, groetjes Grillfun