Sticky lamskoteletten met fruitsmaak en groente Couscous
We vroegen onze huisblogger Grillfun om wat mooie gerechten voor de Herfst. Dit is er één van! Grillfun aan het woord:
Sticky lamskoteletten met een geweldige fruitsmaak en in combinatie met de groente couscous maak je het helemaal af. Dit is weer zo’n gerecht om je vingers bij af te likken en staat binnen 45 minuten gewoon op tafel en is daarom ook ideaal om eens door de week te maken.
Ingrediënten lamskoteletten
- 1 kg lamskoteletten
- 3 sinaasappels
- 6 teentjes knoflook
- verse tijm en rozemarijn
- olijfolie
Ingrediënten Couscous
- pakje pearl couscous
- ½ flespompoen
- 100 g zomerwortels
- 100 g paarse winterwortels
- 1 courgette
- verse koriander
- 1 citroen
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en versgemalen peper
- olijfolie
Bereiding Couscous
- Breng een grote pan water aan de kook waar de wortels inpassen.
- Maak de wortels schoon en kook ze ongeveer 10 minuten.
- Snijd de pompoen en de courgette in reepjes en voorzie ze van olijfolie met zout en versgemalen peper
- Breng twee liter water aan de kook en voeg hierin de pearl couscous tot ze gaar zijn. Ongeveer 15 minuten.
- Zet een grillpan op middel heet vuur en grill de pompoen en de wortels voor ongeveer 20 minuten tot ze mooi gaar zijn.
- Voeg na ongeveer 10 minuten de courgette toe en grill deze mee tot ze mooi gaar zijn.
- Snijd vervolgens alle groenten in hapklare stukken en meng ze met de couscous. Het is misschien ook mooi om de wortels in de lengte door te snijden en er los bij te serveren of even door de sinaasappel saus te halen.
- Breng de couscous op smaak met zout, versgemalen peper en de paprikapoeder en knijp 1 citroen uit boven de couscous en meng alles goed door elkaar.
- Snipper de koriander en voeg deze als laatste toe aan de couscous als deze reeds op het bord ligt.
Bereiding Lamskoteletten
- Hak de rozemarijn en tijm fijn en meng ze met olijfolie.
- Haal de lamskoteletten uit de koeling en wrijf ze in met de olie, zout en versgemalen peper.
- Leg de koteletten netjes op elkaar met de vetrand naar dezelfde richting.
- Zet een braadpan op middel heet vuur en leg de rack van koteletten met de vetrand naar beneden in de braadpan samen met de knoflook.
- Bak de koteletten tot de vetrand mooi krokant is in ongeveer 4 a 5 minuten.
- Bak hierna de koteletten aan iedere zijde voor ongeveer 2 minuten, haal ze uit de braadpan en leg ze op een schaal.
- Pers het sap van de drie sinaasappels in de pan en laat deze inkoken tot je een mooie kleverige saus hebt.
- Voeg nu de koteletten toe en zorg dat de saus aan beide zijden zit van het vlees. Let op, doe dit vlug want anders worden de koteletten te gaar.
- Nu is het tijd om de borden op te maken samen met de couscous en de groenten.
Serveer tip: Maak het bord mooi op door een paar lepels couscous en daarboven op twee lamskoteletten te leggen en maak het geheel af met een beetje koriander.
Bier: Bij dit gerecht drink je natuurlijk een biertje met een fris en fruitig karakter. Bijvoorbeeld de Lighthouse van Pontus Brewing. Dit is een Saison met een fris fruitig karakter, een milde zoetheid en een aangenaam gistprofiel. De beste temperatuur voor dit bier is 7 graden. Drink bier vooral niet te koud want het zou zonde zijn als je al die heerlijke smaken in het bier niet proeft.
Succes met het maken, groetjes Grillfun