Black Angus Pompoen Burger met chili
Burgers in de Zomer, Herfst, Winter of Lente ... wat ons betreft veranderen ze alleen wat, maar eten we ze het hele jaar! Wat Grillfun betreft gelukkig ook. Onze huisblogger weet wel raad met een dikke Black Angus burger! Grillfun aan het woord:
Het is herfst en dan is het weer tijd voor andere smaken en andere gerechten dan in de zomer. Daar ben ik voor DeVleesboerderij.nl aan de slag gegaan met een aantal herfstrecepten en we trappen deze reeks van vier recepten af met een zeer smaakvolle herfstburger van black Angus gehakt. Zoals je ziet zit in het bier, net zoals in het recept pompoen en chili, waardoor dit biertje zich uitstekend laat combineren met deze monster burger!
Ingrediënten voor 1 Black Angus Pompoen burger
- 200 gr Black Angus gehakt
- 1 rustiek bruin broodje
- 100 gram blue d’avergne kaas
- 1/8 pompoen
- 1 kastanjechampignon
- sla
- 2 plakken ontbijtspek
- ½ rode chili peper
- zout en versgemalen peper
- olijfolie
Ingrediënten burgersaus
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels whisky azijn
- 2 theelepels scherpe mosterd
- 1 zure augurk
- snufje gerookte paprikapoeder
- zout en versgemalen peper
Voorbereiding
- Neem een kom en voeg hierin het gehakt samen met het zout en de versgemalen peper.
- Neem een ring die even groot is als het broodje en stop hierin het gehakt en druk deze vervolgens aan. Haal de ring eraf en maak de burger iets platter.
- Leg de burger op een schaal en dek af met vershoudfolie en leg minimaal een half uur in de koeling.
- Neem de pompoen en snijd een stuk eruit van ongeveer 1/8 van de pompoen en verwijder het vruchtvlees en de pitten.
- Verwijder de schil en snijd de pompoen in plakken van ongeveer ½ cm.
- Snipper de chilipeper en verwijder de schil van de knoflook.
- Neem een kom en schenk hierin olijfolie samen met de gesnipperde chilipeper en twee teentjes geperste knoflook en hussel de pompoen erdoor.
- Snijd de kastanjechampignon in plakken.
- Snij de augurk in kleine stukjes.
- Neem een kom en voeg hierin alle ingrediënten van de saus en roer alles goed door elkaar. Heb je geen Whisky azijn dan is rode wijnazijn een goede vervanger.
Barbecue
- Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 200 graden.
- Gebruik een gietijzeren rooster voor mooie grill marks op de burger.
- Leg de pompoen boven het indirecte gedeelte van de barbecue en gaar deze in ongeveer 20 minuten.
- Leg de ontbijtspek boven het indirecte gedeelte van de barbecue tot deze knapperig is.
- Leg de burger op het gietijzeren rooster boven het directe gedeelte en grill beide zijde ongeveer 3 minuten tot de burger loslaat van het rooster.
- Verplaats de burger naar het indirecte gedeelte van de barbecue en meet of deze reeds een kerntemperatuur heeft van 50 graden. Is deze lager sluit dan de deksel en wacht tot de gewenste temperatuur.
- Leg bij een kerntemperatuur van 50 graden de blauwe kaas op de burger. Het type kaas dat in het recept staat heeft een medium smaak en smelt gedeeltelijk. Leg deze dus niet te vroeg op de burger.
- Grill de champignons als de burger klaar is even boven het directe gedeelte van de barbecue tot ze gaar zijn.
- Snij het broodje open en besprenkel de binnenzijde met een beetje olijfolie.
- Leg de opengesneden zijde van het broodje even kort boven het directe gedeelte van de barbecue.
- Bouw de burger door eerst onderzijde broodje, burgersaus, sla, black angus burger met blauwe kaas, bacon, pompoen, champignons en als laatste de bovenzijde van het broodje.
- Steek er een prikker door of een gaaf mes zodat de burger niet kan omvallen.
Bier: Wederom heeft Beerwulf.com gezorgd voor de perfecte bier match bij deze burger. Een Emelisse Chili Pumpkin Stout die je drinkt met een temperatuur van 12 graden. Het is een vol en verwarmende Stout met geroosterde bitterheid, die wat afgerond wordt door de pompoen. De chili geeft pit maar is niet overheersend. Deze smaken in het bier, komen terug in dit recept ... hoe mooi is dat ;-)
Succes met het maken, groetjes Grillfun