Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Lamsbout uit de oven met zoete aardappelen en pompoen

Lamsbout uit de oven met zoete aardappelen en pompoen

Grillfun, onze huisblogger, helpt ons allemaal met inspiratie voor de kerst ;-) Met Kerst zoek je iets anders dan anders ... zoals deze Lamsbout! Grillfun aan het woord:

Lamsbout uit de oven is toch echt wel een fantastisch gerecht en zeker als je het maakt op een schaal vol met groenten zodat je een complete maaltijd hebt uit de oven. Je hebt wat voorbereiding nodig maar dan kun je zorgeloos uren doorbrengen met je gasten.

Ik kreeg dit idee uit een boek van Jamie Oliver en dacht dit moet ik ook eens maken met een eigen twist. Het lamsvlees was heerlijk mals en kwam mooi medium uit de oven. Het is echt een feest om dit gerecht te serveren

Ingrediënten lamsbout

  • 2 kg lamsbout zonder been
  • 2 el korianderzaad
  • 2 el komijnzaad
  • 2 el venkelzaad
  • 2 el anijszaad
  • zout en versgemalen peper
  • verse tijm en rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ citroen

Ingrediënten groenten

  • ½ pompoen
  • 500 g nieuwe aardappelen
  • 500 g zoete aardappelen
  • 3 sjalotten
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • handvol gedroogde abrikozen
  • handvol verse cranberries
  • zout en versgemalen peper
  • 1 granaatappel

Voorbereiding lamsbout

  1. Neem het vlees uit de koeling.
  2. Kerf met een scherp mes de lamsbout op een aantal plekken in tot het bot (op 8 plaatsen). Hier gaan we ingrediënten in stoppen zodat het vlees een mooie smaak krijgt.
  3. Hak de tijm samen met de rozemarijn fijn en meng ze in een kom met de diverse kruiden. Roer de kruiden goed door elkaar en stop een beetje van dit mengsel in de openingen die je hebt gemaakt.
  4. Pel de knoflook en snijd deze in ongeveer 8 stukken.
  5. Neem de citroen en snijd het vruchtvlees uit de schil en snijd deze ook in 8 partjes.
  6. Vul de openingen met een stukje citroen en een stukje knoflook en doe er nog een beetje rozemarijn bij.
  7. Schenk een beetje olijfolie over de lamsbout en bestrooi deze met de kruiden en wrijf de bout helemaal in.
  8. Leg de bout nu minimaal een halve dag afgedekt in de koeling voordat je hem gaat bereiden.

Voorbereiding groenten

  1. Snijd de nieuwe aardappelen door de helft en schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes. Was de aardappelen even onder de kraan.
  2. Verwijder de schil van de halve pompoen en snijd deze in repen van ongeveer 1 cm dik. Op deze manier krijg je variatie in verschillende vormen waardoor het gerecht er net iets mooier uitkomt.
  3. Pel de knoflook en snipper ze fijn of maak ze plat en verwijder ze voor het opdienen.
  4. Schil de sjalotten en snijd ze door de helft samen met de abrikozen.
  5. Snijd de citroen in vier partjes.
  6. Neem een grote ovenschaal en leg hierin alle ingrediënten en vergeet de cranberries niet.
  7. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en hussel alles goed door elkaar.
  8. Kruid het geheel met zout en versgemalen peper en leg nu de lamsbout boven op de groenten en schenk er één glas water bij.
  9. Dek het geheel af met aluminiumfolie.

Bereiding Lamsbout uit de oven met zoete aardappelen en pompoen

  1. Verwarm de oven op 180 graden en zet de schaal in de oven.
  2. Het makkelijkste is om de lamsbout te voorzien van een kerntemperatuurmeter. Wacht tot de kerntemperatuur van de lamsbout 50 graden is. Dit duurt ongeveer 2,5 uur.
  3. Verwijder bij 50 graden de aluminiumfolie en sluit de oven tot een kerntemperatuur tussen de 60 en 65 graden.
  4. Neem een groot schaal en leg hierom de groenten en snijd de lamsbout eventueel alvast in mooie repen of leg de hele lamsbout op de groenten.
  5. Snijd de granaatappel door de helft en verwijder de vruchtjes en strooi deze over het gerecht.
  6. Nu is het dan tijd om lekker te gaan eten en serveer er een lekkere saus bij zoals knoflook of tzatziki saus.

Bier: Ben je opzoek naar een passend bier bij dit gerecht? Denk dan eens aan Frontaal Freehand van een brouwerij uit de stad Breda waar ik woon. Het is een heerlijk bier dat perfect past bij dit gerecht. Wil je gaan voor een donker bier met iets meer pit denk dan aan Bax Koudvuur wat een porter is met rook mout. Beide bieren paste perfect bij het gerecht en wederom met dank aan Beerwulf.com

Succes met het maken, groetjes Grillfun

lamsbout met groenten devleesboerderij