Hickory gerookte lamsrack met een groene kruidenkorst en honingsaus
In het mooie Fort Lunet in Raamsdonkveer hadden wij onlangs samen met vrienden van DeVleesboerderij.nl een unieke BBQ met bierpairing. Daar maakte BBQ blogger JaysBBQ voor ons een prachtig kleurrijke en smaakvolle Lamsrack in een groene kruidenkorst. Jay is opgegroeid met het eten van lam en hij heeft dan ook echt gevoel voor de smaakcombinaties!
Alle BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Nathan Hak, bierjournalist voor BEERWULF.com, pairde daar een Engelszell Benno bij.
Ingrediënten Lamsrack
- 2 Lamsracks
- Zeezout
- Grove zwarte peper
- Sesam olie (olijfolie kan ook)
- Komijn poeder
- 4 tenen Verse gemalen knoflook
Benodigdheden groene kruidenkorst
- 4 takjes verse Tijm
- 2 Takjes verse Rosemarijn
- 1 volle hand met Munt bladeren.
- 1 handje Peterselie
- 1 tl zout
- 1 tl Olijfolie
- 150 gram broodkruim
- 3 tenen knoflook
Benodigdheden honingsaus
- 50 ml Honing
- 2 tl Mosterd
- 50 ml Olijfolie
- 0,5 tl Zout
Overige benodigdheden
- Rookhout Hickory
- BBQ met indirecte zone (Wij gebruikte de Big Green Egg van Het Luxe Buitenleven)
- Core-thermometer
- Thermapen
- Hakmolen
Voorbereiding Lamsracks
Begin minimaal 4 uur van te voren.
- Ontdooi de lamsrack en dep deze goed droog voordat je gaat beginnen met het kruiden.
- Als de Lamsracks nog een klein vet kapje over het vlees heeft zitten dan snij je deze heel voorzichtig schuin in zodat je een ruitjes patroon krijgt. Dit helpt om het vet beter te kunnen laten wegsmelten. Let op! Snij niet in het vlees anders kan je een ongelijke garing krijgen.
- Smeer de Lamsrack in met sesamolie (kan ook olijfolie) en wrijf de geperste knoflook aan beiden kanten in.
- Strooi grof zeezout en zwarte peper aan beide kanten. Hij mag wel wat hebben. Hoe dikker de lamsracks bevleesd zijn hoe meer zout en peper ze kunnen hebben.
- Vervolgens strooi je de komijn er heel rustig over heen met je vingers zodat je er niet te veel op doet maar toch overal is verdeeld. Als je te veel gebruikt zal de komijn gaan overheersen.
- Vervolgens zet je de Lamsracks weer vacuüm of leg je ze in een zip Lock zak en zuig je de lucht er uit. Zo neemt de lamsrack sneller en dus meer smaak op. Leg het vervolgens in de koeling.
Voorbereiden van de groene kruidenkorst:
Het maken van de groene kruidenkorst is heel simpel. Doe alle benodigdheden in een gehakt molen en hak deze helemaal fijn zodat je een mooi groen mengsel van broodkruim en kruiden hebt. Zet het mengsel aan de kant tot dat je de lams gaan insmeren met het mengsel. Liever niet in de koelkast anders wordt het mengsel slap.
Bereiding Lamsrack
- Steek de BBQ aan en zorg voor een temperatuur rond de 120-130 °C indirect.
- Als het op temperatuur is dan voeg je de Hickory chunks erbij toe.
- Als de BBQ goed rookt dan leg je de lamsracks er staand op zodat de botten in elkaar vallen.
- Steek de core-thermometer in het middel van de lamsrack tot ongeveer de helft van de breedte. Stel de thermometer in op 49 °C intern.
- Wanneer de temperatuur bereikt is doe je de lamsracks in een aluminium bak en denk je deze af met aluminium folie en leg je het op een niet te koele plek. Hierdoor gaart het vlees nog 2- 3 °C door en koelt het af. Dat is geen probleem want voordat we het vlees gaan serveren gaan we hem nog even afgillen en afmaken met de groene kruidenkorst. We doelen uiteindelijk op een interne temperatuur van 55 °C intern.
- Als je de Lamsracks wilt gaan afgillen zorg er dan voor dat de BBQ goed heet is. 250 °C is een mooie temperatuur om dit te doen.
- Grill de Lamsracks ongeveer 1 min per kant (ook de zijkanten).
- Als dit is gebeurt dan gaan we de groene kruidenkorst er overheen doen.
- Leg de lamsracks op een bord en smeer ze in met een klein beetje mosterd zodat het broodkruim mengsel blijft plakken.
- Strooi vervolgens de Lamsracks beide goed in zodat ze vrijwel overal aan de buitenkant bedekt zijn. Snijd de Lamsracks aan en leg het op een bord. Wat kleine puntjes van de honing saus er bij en wat met boter ingesmeerde gegrilde wortels. En genieten maar!
Bij dit gerecht pairde Nathan een Engelszell Benno. Deze trappist bevat aroma's van mandarijn, tropisch fruit, abrikozenjam en amaretto. Het bier is zacht in de mond met een lichte smaak van sinaasappel en een vleugje citroen. Tijdens het drinken ontwikkelt zich de smaak van kersen en witte druiven met een beetje mint. De afdronk is droog, kruidig met de lichte bitterheid van grapefruit. De mint in dit bier maakt een mooie combinatie met de mint in de groene korst!
Wat stond er bij de ultieme BierBBQ nog meer op het menu?
- Iberico burger met serrano ham en avocadocrème, afgetopt met gesmoorde uien in whisky-syrup
- Signature 'competition' 400 grams Black Angus Brisket Burger
- Caveman-style Tomahawk steak met rozemarijn, salie, knoflook en Argentijnse chimichurri
- Gerookte, lopende camembert met jalapeño en abrikozen marmelade
Hoe ben jij er de volgende keer bij?
Klinkt goed allemaal? Wil je er bij zijn?
Dat kan, we verloten uit alle onderstaande groepen totaal 10 kaartjes. Aan alles meedoen is dus meer kans ;-)
- Maak een account aan op onze website en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Deze verschijnt een aantal keren per jaar met aanbiedingen en mooie recepten.
- Like onze Facebook pagina
- Schrijf je in op de nieuwsbrief van BEERWULF.com vanaf het artikel 'Het ultieme BBQ en bier experiment. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je ook nog eens kortings coupons voor zowel BEERWULF.com als DeVleesboerderij.nl! Je moet even scrollen voor het inschrijfblokje ;-)
Bij BEERWULF.com ontvang je 7,50 korting bij een bestelling van 35,-. Bij DeVleesboerderij.nl 10% korting op je bestelling.