Haasbiefstuk met rode wijnsaus
Wij vroegen vriend van De Vleesboerderij Grillfun een aantal mooie recepten te maken voor de Kerst. Ossenhaas is een geliefd stukje vlees met de Kerst en daarom ook een ingrediënt in dit recept. Dit recept zal heerlijk geuren en iedereen al prikkelen voordat je het sevreert! Grillfun aan het woord:
Het is bijna kerst en we gaan weer bedenken wat we gaan koken met de feestdagen. Dit kerstrecept kan bijna niet fout gaan als je een kerntemperatuurmeter hebt om de juiste garing te krijgen. Het duurt ongeveer een uur voordat het vlees in de kern de juiste temperatuur heeft bereikt en in de tussentijd kun je de bijgerechten maken.
Serveer dit gerecht met aardappelpuree en rodekool met appeltjes en je heb het hoofdgerecht klaar voor een mooie kerstavond. Het is ook super lekker om kastanjechampignons te serveren bij de biefstuk. Tip: bezuinig niet op de rode wijn en pak een die je lekker vind en ook op tafel zet.
Ingrediënten
- 750 gr haasbiefstuk aan één stuk
- 4 sjalotjes
- 400 ml rode wijn (Cabernet Sauvignon)
- 150 ml runderbouillon
- 2 kruidnagels
- Zout en versgemalen peper
- 1 takje rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 1 blaadjes laurier
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
Bereiding Haasbiefstuk met rode wijnsaus
- Snijd de sjalotjes in ringen en de knoflook fijn.
- Fruit de sjalotjes aan samen met de knoflook in een pan die zo hoog is dat de haasbiefstuk erin past met een deksel.
- Schenk de rode wijn en de runderbouillon bij de sjalotten en knoflook.
- Voeg de kruidnagels, rozemarijn, tijm, laurier, zout en versgemalen peper toe en roer even.
- Breng de saus nu tegen het kookpunt aan, maar let op dat deze niet gaat koken.
- Leg het vlees nu in de saus en laat dit 15 minuten met deksel pocheren. Wanneer het vlees niet geheel bedekt is met saus, draai het vlees om na 7 minuten.
- Zet de oven alvast aan op 80 graden en meet of de temperatuur ook daadwerkelijk 80 graden is met een kerntemperatuurmeter.
- Haal het vlees uit de pan en bestrooi deze met zout en versgemalen peper.
- Pak een ovenschaal en leg hierin aluminiumfolie en pak het vlees in samen met drie eetlepels saus. Vergeet niet de kerntemperatuur meter in het vlees te stoppen en in te stellen op 48 graden (medium).
- Zet de schaal in de oven tot de gewenste temperatuur bereikt is.
- Breng de saus nu aan de kook en laat deze rustig inkoken tot de gewenste dikte.
- Proef de saus en breng deze op smaak met zout en peper.
- Serveer het vlees op een mooie plank of schaal met wat saus.
TIP: Wanneer de saus niet de juiste dikte heeft en het vlees is al klaar is het mogelijk om deze te binden met een papje van 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels water. Schud het papje niet direct toe aan de saus maar doe dit beetje bij beetje tot de saus de juiste dikte heeft.
Succes en eet smakelijk, groetjes Grillfun!
Meer inspiratie voor Kerst gerechten
- Ribeye roast met een zoet pittige koffie rub
- Stoofpot van kalfssucade met wilde paddenstoelen
- Op de plank gegaarde eendepoten
- Babykalkoen met speculaaskruiden en honing-soya glaze
- Crown roast met Rack of Pork van Hollands speenvarken