Ribeye roast met een zoet pittige koffie rub van Luc de Hoogh
Luc de Hoogh van BBQ team Etenschap maakt voor ons zo nu en dan eens mooi recept. Luc is een echte foodie en vanuit zijn betrokkenheid bij het BBQ team goed bekend met allerlei manieren van garing... vooral van grote stukken vlees! Daarom vroegen wij Luc een Kerstrecept te maken met een Ribeye roast. Alleen de naam al is indrukwekkend, wacht maar tot je de Ribeye roast op tafel aansnijdt ;-). We laten Luc aan het woord:
Ingrediënten:
- 1 Ribeye roast van 2 KG (meer of minder mag ook)
- 2 el gemalen koffiebonen
- 2 el vers gemalen zeezout
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el gemalen zwarte peperkorrel
- 1 el pikante paprika poeder
- 0.5 el paprikapoeder
- 1.5 el bruine basterdsuiker
- 0.5 el pikante chipotlepeper
- 0.5 el uienpoeder
Neemt u liever een andere roast? Neem dan een kijkje bij steaks & cuts...
Bereidingswijze
Voorbereiding
Natuurlijk begint het maken van een prachtig stuk vlees als centraal onderdeel van uw hoofdgerecht met het kiezen van het juiste stuk. Wij hebben voor dit recept een heerlijke Bommelerwaardse Ribeye roast van DeVleesboerderij.nl.
Neem het vlees minimaal 2 uur voor de bereiding uit de koelkast om rustig op kamertemperatuur te laten komen. Begin met het malen van de koffiebonen naar keuze, en geniet hierbij van het heerlijke aroma dat vrijkomt. Maal de koffiebonen in een koffiemolentje, keukenmachine of in een vijzel. Maak vervolgens de rub door alle ingrediënten bij elkaar te doen en goed door elkaar te mengen in een kommetje.
Wrijf het vlees in met een mooie olijfolie, dit vlees verdient dat. De olie zorgt ervoor dat de rub goed zal hechten. Strooi daarna royaal de rub over het vlees op de ‘bovenkant’. Gebruik het liefst een kruidenshaker of een bewaarde kruidenstrooier. Zorg ervoor dat ook de zijkanten goed bedekt zijn met de rub. Laat de rub nu even 5 minuten ‘smelten’ alvorens de andere kant wordt gedaan. Bind het vlees met slagerstouw bij elkaar om te voorkomen dat door het wegsmelten van het vet tijdens de bereiding de Ribeye uit elkaar valt. Ook draagt dit bij aan een gelijkmatige garing.
Laat het vlees minstens een uur en maximaal 6 uur marineren in de rub. Als u deze voorbereiding wilt doen voordat uw gasten komen dan kunnen deze stappen dus ook prima in de middag worden uitgevoerd. Zet het vlees wel even koel wanneer het langer dan 2 uur bedraagt. Het is wel verstandig te beginnen met de bereiding van het vlees wanneer het op kamertemperatuur is.
De bereiding
Dit vlees kan op diverse manieren worden gegaard. U kunt uw vlees natuurlijk in de oven garen tot een kerntemperatuur van 56 graden is bereikt (Medium rare). Al dan niet eerst aangezet in een hete pan en dan op lagere temperatuur in de oven (120 graden), en/of heter (200 graden) voor een ‘korst’ zonder eerst aan te zetten. Naar gelang uw voorkeur mag de kerntemperatuur 2 graden minder (roder) of meer (medium) bedragen.
Wij kiezen er uiteraard voor om de Ribeye te roasten op de barbecue.. Met eerst een indirecte garing op 120 graden met rookhout (hickory) laten we de ribeye langzaam een kerntemperatuur bereiken van 50 graden. Dit duurt ongeveer 1,5 uur tot 2 uur. Daarna het vlees rondom aanzetten boven hete kolen tot ongeveer 53 graden kern. Tenslotte 15 min laten rusten en daarbij bereikt de ribeye een temperatuur van zo’n 56 graden.
Serveer suggestie:
Wij aten bij de Ribeye Roast een lekkere zelfgemaakte gepofte knoflook puree en haricots verres. Als begeleidende wijn uiteraard een rode, bv een lekkere chateauneuf-du-pape. Een ultieme start van de winter!
Eet smakelijk!
Johan Saton en Luc de Hoogh