Stoofpot van kalfssucade met wilde paddenstoelen
Vriend van de Vleesboerderij Grillfun heeft weer een mooi recept gemaakt! De opdracht was met een kalfssuccade een mooi Kerst gerecht te maken, nou dit gerecht is zeker Kerstwaardig. Qua presentatie en zeker qua rijkheid van smaak mmm... Grillfun aan het woord:
Het is bijna kerst en we gaan weer bedenken wat we gaan koken met de feestdagen. Dit kerstrecept kun je al een dag van te voren klaarmaken zodat je ook tijd hebt voor je gasten. Wanneer je dit gerecht een dag eerder klaarmaakt trekken alle smaken lekker in het vlees waardoor dit gerecht eigenlijk alleen maar nog lekkerder wordt.
Serveren met aardappelpuree en stoofpeertjes en je heb het hoofdgerecht klaar voor een mooie kerstavond.
Ingrediënten:
- 1 kg kalfssucade
- 2 uien
- 1 winterwortel
- 2 stengels bleekselderij
- 400 ml rode wijn (Merlot)
- 1 liter kalfsbouillon
- 2 steranijs
- 250 gr wilde paddenstoelen
- 2 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 eetlepels bloem
- 3 teentjes knoflook
- 1 klontje boter
- Zout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
- Snijd de kalfssucade in blokken van ongeveer 3 cm.
- Wentel de stukjes kalfssucade door de bloem die vermengt is met zout en versgemalen peper naar smaak.
- Snijd de uien in ringen, de bleekselderij en de knoflook in stukjes en de winterwortel in halve ringen.
- Maak de wilde paddenstoelen schoon en snij ze op het gewenste formaat. Het is niet noodzakelijk om ze in schijfjes te snijden. Afhankelijk van het soort snijd ik ze in vieren of laat ik ze heel.
- Verhit één klontje boter in de pan en braad het vlees rondom aan tot het bruin is.
- Haal het vlees uit de pan en fruit de ui, bleekselderij, winterwortel en de knoflook aan (ongeveer 5 minuten).
- Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en laat de bloem zacht garen.
- Voeg de rode wijn samen met de laurier en het vlees toe en laat deze voor 2/3 inkoken.
- Voeg vervolgens de bouillon en de overige kruiden toe en breng het aan de kook.
- Draai het vuur laag, plaats een deksel op de pan en laat het nu voor 2,5 uur rustig sudderen (Let op het mag niet koken).
- Na twee uur is het tijd om de wilde paddenstoelen toe te voegen aan de stoofpot.
- Proef na twee uur de saus en breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper.
TIP: Wanneer de saus niet de juiste dikte heeft is het mogelijk om deze te binden met een papje van 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels water. Haal het vlees uit de pan en voeg het papje niet direct toe maar doe dit beetje voor beetje tot de saus de juiste dikte heeft. Maïzena beïnvloed namelijk wel de smaak!
Succes met het maken, groetjes Grillfun!
Meer inspiratie voor Kerst gerechten
- Ribeye roast met een zoet pittige koffie rub
- Haasbiefstuk met rode wijnsaus
- Op de plank gegaarde eendepoten
- Babykalkoen met speculaaskruiden en honing-soya glaze
- Crown roast met Rack of Pork van Hollands speenvarken