Kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst
Ingrediënten brine
- 1 Hollandse Baby Kalkoen (ongeveer 4 kg)
- 4 liter water
- 250 gram zout
- 10 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 citroenen
- 2 mandarijn
- 8 teentjes knoflook
- 2 rode pepers
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse salie
Ingrediënten boter
- 250 gram boter
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 takje verse salie
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 citroen
- olijfolie
- zout en versgemalen peper
Ingrediënten vulling
- grote ui
- 1 citroen
- 1 mandarijn
- 1 takjes verse rozemarijn
- 1 takje verse salie
Ingrediënten pompoen
- 2 oranje pompoenen
- 500 gram gele rijst
- 2 bosui
- 200 gram feta
- hand vol pecannoten
- hand vol rozijnen
Voorbereiding Kalkoen
- Zet een pan met 4 liter water op het vuur en voeg wanneer het water kookt alle ingrediënten voor de brine toe.
- Laat dit even drie minuten koken zodat de zout en de suiker kan oplossen.
- Laat de brine afkoelen tot kamertemperatuur of versnel het proces door ijsblokjes toe te voegen. Gezien het buiten niet al te warm is kun je de brine ook buiten laten afkoelen.
- Leg de kalkoen in de brine en voeg eventueel water toe om de kalkoen geheel te bedekken met de brine.
- Plaats deze terug in de koeling voor 24 uur.
- Haal na de 24 uur de kalkoen uit de brine en droog deze af met keukenpapier.
- Leg de kalkoen op een school en plaats deze terug in de koeling voor 24 uur. Op deze manier krijg je een krokante huid.
- Haal de boter uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Haal de blaadjes van de salie en naalden van de rozemarijn van de takjes af en snipper ze fijn met een mes.
- Voeg deze in een kom samen met de boter en pers er vier teentjes knoflook bij.
- Schenk er een scheut olijfolie bij en het sap van een halve citroen.
- Meng alles goed door elkaar tot je een samenhangend geheel krijgt dat weer lijkt op boter.
- Maak het vel van de borst voorzichtig los met je vingers tot helemaal achterin de kalkoen.
- Stop ongeveer de helft van de boter erin en wrijf deze over de hele borst van de kalkoen. Gebruik de rest van de boter om de kalkoen ermee in te smeren.
- Snijd vervolgens de citroen en mandarijn voor de vulling door de helft.
- Pel de ui en snijd deze in vieren.
- Vul de buik van de kalkoen met de citroen, mandarijn, ui, rozemarijn en de salie.
- Bind de twee poten van de kalkoen samen met wat slagerstouw maar blokkeer niet de opening gezien het belangrijk is voor de doorstroming van de lucht.
- De kalkoen kun je weer terug in de koeling plaatsen maar ik zou het vullen en insmeren doen 2 uur voordat de kalkoen op de barbecue gaat en dan buiten de koeling op kamertemperatuur laten komen.
Voorbereiding gevulde pompoen
- Snijd de bovenkant van de pompoen eraf en bewaar deze gezien we deze gaan gebruiken als deksel.
- Verwijder met een lepel de zaden en draden in de pompoen en gooi deze weg.
- Kook in de tussen tijd de rijst gaar in kokend water.
- Snijd de bosui in ringen, de fetta kaas in blokjes en de pecannoten in kleine stukjes. Deze zorgen straks voor een like bite in je gerecht.
- Neem een kom en schud hierin de rijst met alle gesneden ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Vergeet niet op om ook de rozijnen toe te voegen.
- Vul met dit mengsel de pompoen en plaats de deksel erop. Wanneer de pompoen niet stabiel blijft staan kun je een stukje van de onderzijde eraf snijden. Het is namelijk belangrijk dat deze niet omvalt in de barbecue.
Bereiding Kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst
- Maak ten eerste de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone om te kunnen grillen met een keteltemperatuur van tussen de 170 en 180 graden. Ik maakte gebruik van de Weber Summit waardoor ik een groot grill oppervlak heb door de difuserplate. Hierdoor kon ik dit hele gerecht maken inclusief de pompoenen op één barbecue.
- Leg de kalkoen boven het indirecte gedeelte van de barbecue en voorzie de borst van een kerntemperatuurmeter. Let goed op dat je geen bot raakt want dan kan de temperatuur afwijken.
- Sluit de deksel en nu is het wachten. De bereiding van de kalkoen duurt ongeveer tussen de 2,5 en 3 uur.
- Plaats de gevulde pompoenen ongeveer een uur voordat de kalkoen klaar is in de barbecue boven het indirecte gedeelte.
- Sluit de deksel en wacht dat de kerntemperatuur van de kalkoen 73 graden is.
- Haal de kalkoen uit de barbecue en laat deze ongeveer 20 minuten rusten onder een theedoek. Wanneer er iets mis gaat met de timing kun je de kalkoen ook in een heteluchtoven plaatsen die ingesteld staat op 70 graden. Op deze manier gaart de kalkoen niet verder door en heb je geen kwaliteitsverlies.
- Serveer de kalkoen samen met de gevulde pompoenen op tafel. Op deze manier heb je een geweldig kerstdiner dat je helemaal hebt gemaakt op de barbecue.
Succes met het maken, groetjes Grillfun
Meer Kerstrecepten van Grillfun
Of bekijk onze overige Kerstrecepten. Die zijn nog net zo lekker
- Champignon & sjalot gevulde Parelhoen met spek
- Lamsbout uit de oven met zoete aardappelen en pompoen
- Beef Wellington met Ossehaas en spek paddestoelen vulling
- Varkensfilet Rollade in pittige tomaten kruiden marinade
- Reerug met pittige salsa van abrikozen en mango
- Kalfskarbonades met een tijm rozemarijn kruidenkorst
Of gaat de gourmet aan?
- Shoarma Nachos pannetje
- Kipfilet met courgettebootje
- Mini Cheese burger
- Blinde Vinkjes met spruitjes bacon spies
- Worstjes met Spaanse Tortilla
- Varkenshaas met Gevulde tomaten
- Speklapjes met Aardappel champignonkoekjes
- Rundervinkjes met Geitenkaas pakketjes
- Slavinkjes met Appel honing partjes
- Kipsateh met Mediterrane Ratatouille
- Biefstukjes met Gevulde Champignons
- Mini Tortilla met Varkenshaas sateh
- Bekijk ook ons gourmet assortiment