Bommelerwaardse Ribeye Roast met gepofte aardappelen en spruitjes van de BBQ
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg Bommelerwaardse Ribeye Roast
- 4 takjes verse rozemarijn
- 8 takjes verse tijm
- 2 teentjes knoflook
- zout en versgemalen peper
Ingrediënten gepofte aardappelen
- 8 vastkokende aardappelen
- 225 ml crème fraîche
- 250 gram gerookte spekblokjes
- verse bieslook
- 4 bosuien
- 75 gram geraspte belegen kaas
- 2 theelepels mosterd
- versgemalen peper
Ingrediënten spruiten met walnoten
- 400 gram kleine spruiten
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 10 walnoten
- versgemalen peper
Voorbereiding marinade Bommelerwaardse Ribeye Roast
- Haal ongeveer een uur voordat het vlees op de barbecue gaat het vlees uit de koeling.
- Pel de knoflook en snijd deze fijn.
- Snijd de rozemarijn en tijm fijn, en strooi deze samen met de knoflook uit op een snijplank samen met zout en versgemalen peper. Verdeel het zo dat je genoeg ruimte hebt voor beide zijden van de ribeye.
- Neem de ribeye roast en leg deze op het kruidenmengsel en draai hem daarna op het andere gedeelte. Op deze manier krijg je een gelijke verdeling van de kruiden over de hele ribeye roast.
- Borstel de aardappelen schoon en strijk ze in met olijfolie en wikkel ze in aluminiumfolie.
- Snijd de bosuien en de bieslook in ringen.
- Zet een pan op het vuur en bak de gerookte spekblokjes tot ze krokant zijn en zet apart zodat ze kunnen afkoelen.
- Meng in een kom de crème fraish samen met de spekblokjes, bosui, geraspte kaas en de mosterd. Proef het mengsel en breng eventueel op smaak met wat versgemalen peper.
- Was de spruiten en zet een kruisje in de stronk met een mes om de bereidingstijd in te verkorten.
- Pel de ui en snijd deze door de helft en vervolgens in halve ringen.
- Hak de walnoten in kleine stukjes en snijd de knoflook fijn.
Bereiding gepofte aardappelen en spruiten
- Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuurzones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 200 graden.
- Leg de aardappelen in folie op de barbecue boven het indirecte gedeelte. Ik kook ze nooit voor waardoor de bereidingstijd op de barbecue een stuk langer is. Ik hou altijd rond de 45 minuten aan afhankelijk van de dikte van de aardappelen.
- Zet een skillet boven het directe gedeelte van de barbecue en bak de spekjes ongeveer vijf minuten zodat ze nog niet knapperig zijn.
- Voeg vervolgens de uien en de knoflook toe en verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte.
- Wanneer de uien beginnen te verkleuren kun je de spruiten toevoegen en alles goed door elkaar roeren. Roer regelmatig door de spruiten. De bereiding van de spruiten duurt ongeveer 15 minuten voordat ze gaar zijn.
- Voeg als laatste nog even de walnoten toe en breng eventueel op smaak met wat versgemalen peper.
- Controleer of de gepofte aardappelen gaar zijn en snijd ze aan de bovenzijde in en breek ze open met een theelepel.
- Vul de gepofte aardappelen met het crème fraish mengsel en sluit nog even de deksel voor 5 minuten.
- Serveer de gepofte aardappelen met een beetje buislook erover samen met de spruiten en de ribeye roast.
Bereiding Bommelerwaardse Ribeye Roast op de BBQ
- Maak de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van rond de 150 graden en voeg eventueel rookhout toe.
- Leg de ribeye roast op het barbecuerooster boven het indirecte gedeelte en voorzie het vlees van een kerntemperatuurmeter.
- Sluit vervolgens de deksel van de barbecue en zorg dat de temperatuur rond de 150 graden blijft door de luchttoevoer te regelen.
- Wacht tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 46 graden. Wanneer de kerntemperatuur rond de 40 graden ligt kun je alvast een brikettenstarter voor de helft vullen met kolen. Dit om de ribeye nog even af te grillen boven hete kolen.
- Haal het vlees van de barbecue en verplaats de kolenmandjes naar het midden van de barbecue. Vul de kolenmandjes met de hete kolen en laat de sear grate even op temperatuur komen.
- Leg het vlees nu boven het directe gedeelte van de barbecue en sluit de deksel voor ongeveer 2 minuten. Draai het vlees om en grill deze zijde nogmaals 2 minuten.
- Haal het vlees van de barbecue en laat deze voor ongeveer 10 minuten rusten onder een theedoek.
Serveer alle gerechten op een mooie grote houten plank, of in schaaltjes en snijd het vlees pas aan op tafel.
Succes met het maken, groetjes Grillfun.
Meer 2019 Kerstrecepten van Grillfun
Of bekijk onze Kerstrecepten uit 2018. Die zijn nog net zo lekker
- Champignon & sjalot gevulde Parelhoen met spek
- Lamsbout uit de oven met zoete aardappelen en pompoen
- Beef Wellington met Ossehaas en spek paddestoelen vulling
- Varkensfilet Rollade in pittige tomaten kruiden marinade
- Reerug met pittige salsa van abrikozen en mango
- Kalfskarbonades met een tijm rozemarijn kruidenkorst
Of gaat de gourmet aan?
- Shoarma Nachos pannetje
- Kipfilet met courgettebootje
- Mini Cheese burger
- Blinde Vinkjes met spruitjes bacon spies
- Worstjes met Spaanse Tortilla
- Varkenshaas met Gevulde tomaten
- Speklapjes met Aardappel champignonkoekjes
- Rundervinkjes met Geitenkaas pakketjes
- Slavinkjes met Appel honing partjes
- Kipsateh met Mediterrane Ratatouille
- Biefstukjes met Gevulde Champignons
- Mini Tortilla met Varkenshaas sateh
- Bekijk ook ons gourmet assortiment